Helsinški odbor pozdravlja odluku vlade da podnese kandidaturu za prijem u EU. Taj čin nepovratno utvrđuje stratešku orijentaciju i evropsko opredeljenje Srbije. Nakon više decenija lutanja i dezorijentacije politička elita je napravila istorijski iskorak koji istovremeno u perspektivi znači i raskid sa neposrednom prošlošću. To će istovremeno značiti opredeljenje za demokratsku transformaciju koja podrazumeva moderne evropske vrednosti: pravnu državu, eliminisanje korupcije i organizovanog kriminala i drugačiji sistem vrednosti. Ta prelomna i hrabra odluka je istovremeno test spremnosti za političke aktere, institucije ali i društvo u celini. Novi politički obrazac zahteva dubinske unutrašnje promene.

Kandidatura bez obzira na to kada će biti usvojena daje novi politički kontekst koji obavezuje sve građane Srbije i zahteva njihovu odgovornost za proces koji neće biti ni lak ni kratkotrajan. Ne treba očekivati samo materijanu dobit i poboljšanje životnog standarda već će biti neophodna odricanja i strpljenje.

Odluka SAD i EU da što pre integrišu Zapadni Balkan u euroatlantske integracije pokazuje njihovu odlučnost da stabilizuju region i da postojeće tenzije rešavaju kroz proces pridruživanja.

 
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, 22.12.2009.

Peščanik.net, 22.12.2009.