Obaveštavamo Vas da su, u skladu sa odlukama Studentskog plenuma od 19. oktobra, studenti-kinje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu blokirali svoj fakultet. Blokada je podignuta iz solidarnosti sa studentima-kinjama koji su blokirali Filološki fakultet i kao vid protesta za ispunjenje sledećih zahteva:

1) Da se školarine na svim visokoškolskim ustanovama ograniče na tri minimalne plate

2) Da svi studenti-kinje koji ostvare 48 ESPB  bodova budu upisani na teret budžeta Republike Srbije

3) Da se studentima-kinjama koji nisu neposredno po završetku slušanja predavanja sa poslednje godine studija položili preostale ispite omogući da iste polažu svakog meseca, bez vremenskog ograničenja za polaganje ispita i bez ikakve nadoknade.

Blokiranje je proteklo mirno i  u radnoj i kolegijalnoj atmosferi. Podrška studentske populacije je nesumnjiva i učešće je brojno. Izuzimajući neuspeli politički performans dvojice studentskih parlamentarnih predstavnika koji su pokušali da snimanjem i provociranjem zaplaše studente, problema nije bilo.

Obezbeđeni su uslovi za spavanje, učenje, diskusije i alternativna predavanja.

 

***

Poštovani,

 

Tvrdnja dekanice Filozofskog fakulteta, Vesne Dimitrijević, da je nastava na fakultetu obustavljena zbog pretnji fizičkim nasiljem koje su studenti, navodno, uputili jednom od profesora, je neistinita.

Preko stotinu studenata prespavalo je sinoć u prostorijama fakulteta, a od jutros nam se pridružuju mnoge koleginice i kolege. Nastava se ne održava zbog toga što smo zauzeli nastavne prostorije, a ne zbog navodne dekaničine brige za opštu sigurnost. Uprava fakulteta je, kao i ostatak naših koleginica i kolega, bila obaveštena o odluci donešenoj na drugom Plenumu Filozofskog fakulteta da ćemo od četvrtka uveče stupiti u blokadu nastave.

Blokada se odvija u duhu međusobne solidarnosti i već dobijamo podršku nastavnog kadra. Uprkos tome, dekanica je odlučila da našu borbu sabotira širenjem dezinformacija i sitnim provokacijama, poput isključivanja osigurača koji napajaju utičnice na prvom spratu na kom boravi većina nas.

Podsetimo, nakon serije protestnih šetnji koleginice i kolege sa Filološkog fakulteta blokirale su u ponedeljak nastavu, zahtevajući smanjenje školarina na nivo tri minimalne plate, da svi koji su ostvarili 48 ESPB bodova budu upisani na teret republičkog budžeta i da se svim studentima omoguće apsolventski status, rokovi i staž.

 

***

Danas od 12h trebalo je da se otvori šalterska služba Filozofskog fakulteta, čije je radno vreme do 15h. Služba, međutim, nije počela sa radom, a iz Uprave fakulteta je stiglo još jedno lažno obaveštenje: da šalteri ne rade zbog blokade.

Još jednom naglašavamo da studentkinje i studenti Filozofskog fakulteta ni u jednom trenutku nisu objavili blokadu šaltera, već isključivo nastave. Nikome nije u interesu da se remeti upis studenata i studentkinja, podnošenje zahteva za kredit, stipendiju i dom.

Ovo je još jedna u nizu opstrukcija Uprave koja pokušava da nas okrene jedne protiv drugih. Više stotina studentkinja i studenata je samo tokom prepodneva uzelo učešća u blokadi nastave koju nastavljamo do daljnjeg. U popodnevnim časovima već smo organizovali seriju  diskusija i alternativnih predavanja koja će otvarati sami studenti, gosti i profesori fakulteta. Tokom vikenda nastavićemo sa praksom organizovanja diskusija, tribina, radionica i predavanja. Pozivamo vas sve da posetite oslobođeni Filozofski!

 

***

Ulažemo snažan protest i demanti povodom današnje izjave rektora Beogradskog Univerziteta, Branka Kovačevića, a koju je prenelo više medijskih kuća. Studentski plenum Filozofskog fakulteta je, kao i Plenum Filološkog fakulteta, nezavisno telo studentskog samoorganizovanja koje funkcioniše prema principima neposredne demokratije. Plenumi studenata, na kojima su učestvovali i pojedini profesori, izglasali su blokade nastave u petak 14. oktobra na Filološkom, odnosno u sredu 20. oktobra na Filozofskom fakultetu.

Svaki pokušaj naše diskreditacije od strane onih koji sa ostatkom države i „političke elite“ dele odgovornost za katastrofalno stanje u visokom školstvu i društvu uopšte, koristeći se obmanama javnosti i naših koleginica i kolega, smatramo odrazom njihove nemoći i potpune nesposobnosti da sagledaju probleme u koje su nas uvukli, kao i potpunog odsustva sluha za stvarna htenja studentske populacije i svih onih koji bi želeli da se obrazuju ali im se to pravo uskraćuje.

Podsećamo da je uprava Filozofskog fakulteta danas našu blokadu nastave okrivila za sopstvenu neodgovornu odluku da onemogući rad šalterske službe. Izjava rektora je, tako, samo još jedan u nizu pokušaja da se studenti okrenu jedni protiv drugih.

 

Radna  grupa za odnose sa medijima Studentskog plenuma Filozofskog fakulteta, 20.10.2011.

Peščanik.net, 21.10.2011.