Ima jedna zgodna narodna mudrost, tri slatke riječi koje se same od usta otimaju u vremenima poput ovih, kad nam mafijaši drže okrugle stolove o slobodnom tržištu, tajkuni o socijalnoj državi, generali o pravednom miru, biskupi o etici i natalitetu, a prostitutke o moralu i poštenju. Naš pučki aforistički genij onda ustane, podupre se šakama o kukove poput drčne segetske babe i iz svega glasa, da ga svi tajkuni, biskupi i kurve oko okruglog stola dobro čuju, uzvikne onu staru – ma gle kurca!

Sama se tako od usta otela ta divna narodna poslovica kad se najzad, nakon najnovije ujdurme Anonymousovih hakera i Wikileaksovih zviždača, oglasila američka obavještajna agencija Strategic Forecasting Inc., rečeni Stratfor, opsukrna nekakva privatna CIA što za razne svjetske vlade i multunacionalne korporacije špijunira druge vlade i korporacije, odnosno – kako bi se to reklo metajezikom vizit-karti – vrši usluge geopolitičke analize.

U prosincu prošle godine, naime, Anonymousi su upali u njihov sustav i na Wikileaksu objavili dvjesto gigabajta supertajnih informacija i pouzdanih prosudbi što su ih svojim korisnicima pribavljali Stratforovi žbiri, uhode, konfidenti i ostala geopolitička analitičad, poput one o pravim razlozima Sanaderove ostavke. “U osnovi, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gdje bi Hrvatska trebala graditi terminal za zemni plin”, pisao je teksaškoj centrali stanoviti Stratforov prosudbaš Marko Papić. “Povezao se s organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji.”

Hrvati su tako otkrili da je Ivu Sanadera otjerala ista hrvatska zemnoplinska mafija koja je onomad valjda ubila i Kennedyja, jer je mjesec dana ranije u Washingtonu nagovorio Tita da luku Ploče ustupi SAD-u kao tajnu bazu američke vojske za kontakte s vanzemaljcima. A zahvaljujući Stratforovim genijima gospodarske špijunaže konkurencija će konačno saznati da u Milkinim pogonima u Lörrachu čokolade pakuju svisci[1] .

O kakvim je, uostalom, obavještajnim ekspertima riječ, dovoljno govori činjenica da su im hakeri upali u sistem zahvaljujući činjenici da je password za tajne baze podataka Stratfora najčešće bio – “Stratfor”.

– Misliš, “Stratfor” naopako? “Roftarts”? – skeptično je vrtio glavom golobradi, rošavi haker nakon cjelonoćnog uzaludnog udaranja po tastaturi kompjutera. – Šta ja znam…

– Ne, ne, nego baš tako, naopravo – rekao je drugi, s maskom Guya Fawkesa na licu. – “Stratfor”.

– Ne mogu biti toliko glupi! – pobunio se klinac.

– Probaj, šta nas košta! Ja nemam više ideja.

I stvarno, rošavi ukucao “Stratfor”, a na ekranu zaigralo srdačno “Welcome to Stratfor Confidential Database”, pa im se pred očima rastvorilo pet milijuna mailova s najnovijim i najpovjerljivijim informacijama o Sanaderu, Luci Ploče, Milki, Roswellu, Atlantidi i Bermudskom trokutu. Toj se udbaškoj pameti, jebiga, morate pokloniti. Vi biste vjerojatno za password odabrali datum rođenja ili ime svog kućnog ljubimca, ali ne i prekaljeni profesionalci iz Stratfora. Nisu oni glupi.

Nisu tako bili glupi ni da komentiraju prosudbe svog analitičara kako su premijeru Sanaderu napakovali svisci. “Budući da smo okradeni, nećemo se još jednom žrtvovati odgovarajući na pitanja”, uvrijeđeno su musavi geopolitički prosudbaši iz Strategic Forecastinga poručili hrvatskim novinarima, dodajući kako “objavljivanje tih dokumenata na Wikileaksu smatraju žalosnim i ilegalnim kršenjem privatnosti”.

Na što bi moja pokojna baba, divna jedna nepismena, ali mudra žena, rekla – ma vidi kurca!

Agencija koja se, kao svaka takva, privatna ili vladina, bavi upadanjem u sustave i dilanjem tajnih informacija, žali se da su joj upali u sustav i ukrali tajne informacije! Privatna američka Udba koja se, kao svaka udba, zapravo i ne bavi ničim drugim doli žalosnim i ilegalnim kršenjem privatnosti, i kojoj je osnovna djelatnost – kako bi se to reklo metajezikom vizit-karti – vršenje usluga žalosnog i ilegalnog kršenja privatnosti, žali se kako je žrtva “žalosnog i ilegalnog kršenja privatnosti”!

Taman naime da je svih pet milijuna loših strana vesele internetske anarhije, kojoj špijuni lopovskih korporacija upinju stati na kraj raznim ACTA-ma, i da je jedna jedina dobra, onda je to divna historijska prilika da krademo od lopova i špijuniramo špijune.

Pa da ustanemo, podupremo se šakama o kukove poput moje babe i iz svega glasa, da nas čuju svi tajkuni i kurve oko okruglog stola o zaštiti privatnosti na internetu, uzviknemo onu staru – ma gle kurca!

 
Globus, 06.03.2012.

Peščanik.net, 08.03.2012.

———–    

  1. mrmoti