Povodom ponovnog anti-hrvatskog incidenta pred susret Tadića sa Josipovićem

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) upozorava da se anti-hrvatski incidenti već drugi put za kratko vreme dešavaju u severnoj Bačkoj, i to ponovo uoči susreta predsednika Republike Srbije Tadića i predsednika Republike Hrvatske Josipovića.

Severna Bačka je onaj deo naše zemlje u kojem živi najveći broj etničkih Hrvata u Srbiji. Prvi incident je prethodio susretu u Bačkom Monoštoru 16. aprila ove godine. Tada su na zgradi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) bili ispisani šovinistički grafiti. Noćas se ova žalosna priča nastavila, pošto su razbijeni prozori na prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici. To se desilo deset dana pre susreta Tadića i Josipovića, koji su potvrdili da će prisustvovati proslavi dvadesetodišnjice osnivanja DSHV 18. jula 2010. u Subotici.

Zaključci se nameću sami po sebi: približavanje Srbije i Hrvatske ne odgovara nastavljačima ratne politike i onima koji su profitirali od nje. Žrtve su, kao i uvek kad je o kriminalu reč, oni najslabiji: u pomenutim slučajevima, to su vojvođanski Hrvati. CRCD ima snažno poverenje u vlasti Hrvatske i Srbije da ih ovakvi incidenti mogu samo tešnje udružiti protiv onih koji nastoje da spreče razvoj prijateljskih odnosa i približavanje dve bliske južno-slovenske zemlje. CRCD ocenjuje da povoljnom ishodu najviše mogu da pridonesu organi gonjenja, tako što će još pre 18. jula otkriti počinioce nedela i otvoriti istragu.

 
Centar za razvoj civilnog društva, 09.07.2010.

Peščanik.net, 10.07.2010.