Pokušaji da se homoseksualnost proglasi za ideologiju od koje, za početak, treba zaštititi mlade umove podložne indoktrinaciji, na tragu zakonskih rešenja u Putinovoj Rusiji, sve su popularniji i u Srbiji.

Probna bitka trenutno se vodi u Vojvodini oko udžbenika za pilot program u desetak pokrajinskih srednjih škola, „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, u kojem se između ostalog navodi da homoseksualnost nije bolest.

Pozivajući se na tumačenje premijera Ivice Dačića prema kojem je pitanje ravnopravnosti građana bez obzira na seksualno opredeljenje stvar „pritisaka spolja“ a ne poštovanja domaćeg ustava, ultrakonzervativna Demokratska stranka Srbije zatražila je u ponedeljak ostavku pokrajinske sekretarke za sport i omladinu Marinike Čobanu zbog sadržine „udžbenika koji očigledno nije namenjen seksualnom obrazovanju dece nego indoktrinaciji srednjoškolaca i promociji homoseksualizma“.

Pokrajinski odbor DSS zatražio je od vlade Srbije da se izjasni o sadržaju udžbenika koji je, inače, pisala radna grupa sačinjena od ginekologa, urologa, epidemiologa i psihologa, optužujući autore i pokrajinske vlasti da kvare srpsku omladinu po nalogu „nemačkih parlamentaraca“.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu odbacila je optužbe kao „politički stav koji ne treba da zadire u naš posao i našu nadležnost” i dodala da stručnjaci nisu imali primedbe na sadržaj udžbenika. Marinika Čobanu je dodala i da je sekretarijat očekivao probleme zbog uvođenja seksualnog obrazovanja u nastavu, „inače bi takvi sadržaji mnogo ranije postojali u školama”.

Novi prilog institucionalnoj homofobiji u Srbiji kroz zabranu „propagande“ drugačijeg seksualnog opredeljenja usledio je već narednog dana, kada je beogradski teatar za decu i mlade odbio da dostavi promotivni materijal za svoju novu predstavu novinaru gej magazina „Optimist“.

Kako se navodi u saopštenju Gej lezbejskog info centra, na redakcijski upit o fotografijama i tekstu za predstavu „Gospođa ministarka“, u kojoj naslovnu ulogu tumači muškarac, izvršna producentkinja pozorišta „Boško Buha“ Tanja Perović obavestila je novinara da „predstava ni na koji način ne govori o polovima i odnosima među polovima već samo o prerušavanju. I u tom slučaju dobila bi značenje koje nismo hteli da plasiramo. Reklama u tom smislu ne bi nam odgovarala“.

Redakcija je o incidentu obavestila sekretarku za kulturu grada Beograda, koji je finansijski podržao predstavu, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarska udruženja.

Gradska sekretarka za kulturu Katarina Živanović potvrdila je za Peščanik da je obaveštena o incidentu ali da do sada nije uspela da čuje i kolege iz pozorišta Boško Buha. „Smatram da je pre ma kakvog stava Sekretarijata za kulturu u konkretnom slučaju neophodno da čujemo obe strane kako bi se sagledala situacija i utvrdile sve činjenice. Nadam se da je došlo do nesporazuma ali ćemo, ukoliko se utvrdi da se radi o diskriminaciji po ma kom osnovu, tražiti od pozorišta Boško Buha da preduzme adekvatne mere“, navela je Živanović u kratkoj izjavi za Peščanik i dodala da je diskriminacija po bilo kom osnovu, i u ustanovama kulture čiji je osnivač grad Beograd, nedopustiva.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 09.10.2013.