Razgovor vodila Marija Maleš

Puhovski kaže da je lider DS pogrešio u tome što se u kampanji više bavio pridobijanjem glasova “onih koji nisu njegovi”, odnosno onih koji nisu deo biračkog tela DS.

Onaj ko izgubi izbore uvek je pogrešio. Tadićeva greška je bila u tome što se u predizbornoj kampanji više bavio pokušajima da dobije podršku onih koji su desno od centra, nego što se bavio svojim korpusom jer je smatrao: “to su moji, njima ne treba posebno da se bakćem”. A upravo oni su mu došli glave jer su to ti postoci koji su mu nedostajali do pobede.

 
U Srbiji se najavljuju hapšenja po modelu Ive Sanadera. Ima li sličnosti između Srbije i Hrvatske kada je politički kriminal u pitanju?

Žarko Puhovski: U Hrvatskoj je stvar bila ružna ali jednostavna. Mi smo imali čistu korupcijsku koncepciju politike koja je nastala tako što je Sanader 2004. napravio veliki obrat i načinio od svoje stranke evropski kultivisanu stranku, a sebe nametnuo kao evropskog lidera. Morao je nečim da kupi podršku svojih članova – oduzeo im je hrvatski nacionalizam, morao im je nešto dati, te im je dao korupciju. Korupcije je bilo ranije, biće je i posle, ali nikada nije bila sistemski deo svakodnevnog političkog funkcionisanja kao što je bila u doba Sanadera. Sada Hrvatska sa puno sramote plaća te račune… Ne znam da li je u Srbiji bilo tako, nadam se da nije. Ali jasno je da se korupcijska atmosfera u Srbiji proširila veoma blizu vrha vlasti.

Kakvim ljudima je Tadić bio okružen?

Žarko Puhovski: Tadić je imao koncept da sarađuje i okružuje se ljudima u koje ima poverenje, a to je dovelo do dvostrukog problema: s jedne strane, poverenje se lako može izigrati jer kada imate u nekog poverenja, onda ga ne kontrolišete, a s druge strane, ti su ljudi bili dobrim delom van stranke. Sve to je oslabilo poziciju Tadića u samoj stranci, što bi u narednim nedeljama i mesecima moglo izazvati ozbiljne poteškoće.

Koliko Dačićeva vlada može potrajati?

Žarko Puhovski: Ona počiva na solidnom temelju interesnog kompromisa i mogla bi potrajati, osim u slučaju da se pokaže kao ekonomski nesposobna do te mere da može izazvati ozbiljne socijalne poremećaje. To ostavlja vreme DS-u da se konsoliduje, ali i organima istrage da pronađu najveće igrače u korupcijskom lancu Srbije. Dakle, prema najboljem scenariju, ako bi se počelo sa čišćenjem korupcije od vrha prema dnu i istovremeno došlo do renoviranja DS, on bi tada mogao jače pritiskati vladu kao opozicija i terati je da se ponaša bolje nego što su to Nikolić i Dačić u svojoj prošlosti pokazivali.

Mislite da DS treba da se posveti svom ozdravljenju?

Žarko Puhovski: Tako je. Moguće je da joj pomognu nekim pravosudnim akcijama protiv njenih funkcionera ako su upleteni u velike korupcijske afere. To bi, kao što se u HDZ-u danas pokazuje, bilo jako ružno, ali lekovito sredstvo koje čisti stranku u razdoblju od nekoliko godina.

Kako ocenjujete trenutne odnose između Srbije i Hrvatske?

Žarko Puhovski: Bojim se da se dogodilo ono što sam pretpostavljao. Odnosi nisu duboko zamrznuti, ali su ipak zamrznuti. Kontakti su spušteni na tehnički nivo.

Da li dolazak nove vlade može usporiti evrointegracije Srbije?

Žarko Puhovski: Mislim da ne, jer za 10 do 15 godina kada Srbija bude spremna za ulazak u EU, nikakva vlada koju možemo zamisliti neće biti aktuelna. U ovom trenutku, sve i da je Srbija potpuno spremna, ne bi mogla ući u Evropsku uniju zbog same EU.

Kako će se dolazak nove vlade odraziti na odnose u celom regionu?

Žarko Puhovski: Srbija je sada u situaciji da se mora dokazivati svojim susedima BiH, Hrvatskoj i Makedoniji. Negativna strana toga je što je ovo neka vrsta zamrzavanja odnosa i spuštanje kontakata na tehnički nivo. Pozitivna strana je u tome što novo rukovodstvo Srbije očito ima nečistu savest u odnosu na velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića i zbog toga će u pregovorima verovatno biti mekaniji nego njihovi prethodnici, poput Borisa Tadića, koji nisu imali nečistu savest.

Kako ocenjujete trenutne odnose između Srbije i Hrvatske nakon dolaska nove vlasti?

Žarko Puhovski: Bojim se da se dogodilo ono što sam pretpostavljao. I to ne prepisujem sebi kao neki naročiti plus jer se tako nešto i moralo očekivati. Odnosi nisu duboko zamrznuti, ali su ipak zamrznuti. Kontakti su spušteni na tehnički nivo.

Koliko je formiranje autonomaškog fronta u Vojvodini ozbiljna priča?

Žarko Puhovski: To još nije ozbiljno. Ozbiljno je to što podseća na ono kroz šta smo devedesetih prolazili u Jugoslaviji, u BiH, u Hrvatskoj, na Kosovu. Iz toga se postavlja pitanje po čemu bi Vojvodina bila drugačija i po čemu bi se svi ostali osamostaljivali samo Vojvodina ne. Inače, u ovom trenutku mi se ne čini da je to pitanje koje bi imalo jako dalekosežne implikacije.

 
Razlika između Broza i Tadića

U Beogradu sam čuo jedan vic koji je malo neugodan, ali ima istine. Kaže da je između Tadića i Broza razlika u tome što se Broz na vreme obračunao sa Đilasom. Meni se čini da taj opori vic dobrim delom ukazuje na problem – kaže Puhovski na pitanje da li će Tadić uspeti da sačuva DS od cepanja. Puhovski je, inače, svojevremeno bio Tadićev mentor pri izradi diplomskog rada.

 
Blic, 19.08.2012.

Peščanik.net, 19.08.2012.