- Peščanik - https://dev.pescanik.net -

Ipak ste ljuti

Poštovani Ivane,

Niste u pravu, mi beli glasači nismo ljuti na birače koji su se opredeljivali za svoje stranke. Ljudi su glasali za stranke koje su im bliske. Čak i oni koji su glasali za stranke koje, po vašim rečima, podržavaju ratnu politiku i ratne zločince. Kako kaže Latinka Perović, takva je Srbija. Ne vredi ljutiti se.

Druga je stvar što beli glasač ne želi da učestvuje u nameštenoj igri sa obeleženim kartama. Niti da prihvati shvatanje politike po kome mu je dozvoljeno samo da glasa i ćuti. Ovde je izgleda neki običaj da nas partije uče šta da mislimo i kako da radimo, a da pritom ne trpe nikakav feedback od birača. Poručuju da ostavimo politiku političarima, ima ko će da misli umesto nas. Ako im makar i najmanju stvar prigovorite, postali ste im neprijatelj, ili bar radite za neprijatelja. U javnost izlazi samo vođa i daje intonaciju svom horu. Ništa tu od političke javnosti onda ne ostaje, svi smo samo vojnici partije. Glasajte za onog ko vam najmanje ide na živce, kažu. Vi možete da birate, mi ćemo se ionako posle dogovoriti kako vaše glasove (i sve ostalo) da podelimo.

Egocentrizam LDP-ovih birača posebno mi je komičan. Kažete i sami da LDP nije preterano značajan činilac (blago rečeno). Kažete da nije kreator niti sprovodilac, ama ni blizu toga, pogubne politike. Potpuno se slažem. Otkud vam onda ta narcisoidna ideja da je beli glas motivisan baš i upravo time da kazni LDP? Koliko je LDP tu uopšte važan? Izvinite, ali nije sve o vama. Da li ste primetili procenat apstinenata? Nije sve ni o nama.

Daleko je važnije što je velika Demokratska stranka glupo i krajnje neoprezno vaskrsla Miloševićevog portparola, koji je podržavao ratnu politiku i ratne zločine, i što je prihvatila Miloševićevog glavnog koalicionog partnera kao preporođenog Evropejca, samo da bi zadržala komad vlasti. Sećate se nedavne priče o povratku devedesetih? Da li vam je jasno kako to utiče na naše evropske šanse? Izborni zakoni, sumnjivi birački spiskovi, povrede Ustava množenjem mandata, netransparentno finansiranje stranaka, pritisci na sudove i politička kontrola medija, sve to ponižava birače. U poređenju s tim, koliko je značajno ko će biti upravnik nekog pozorišta? Zaista egocentrično, u najmanju ruku.

I na kraju, hvala ne čestitkama.

 
*pseudonim

Peščanik.net, 07.05.2012.