"Satanistički ritual", Kalifornia, foto: Sammy Photo

“Satanistički ritual”, Kalifornia, foto: Sammy Photo

Najnovijim medijskim napadom na Muzej Nikole Tesle u Beogradu, optužbama da rukovodstvo ove institucije dopušta izvođenje satanističkih rituala u blizini urne sa pepelom slavnog naučnika, Srpska pravoslavna crkva je demonstrirala svoju moć kao i savršenu sinergiju sa političarima iz uprave Grada Beograda. Plan za prenos Tesline urne na Svetosavski plato pre više godina je osmislila grupa vladika SPC-a, da bi ga prošle godine, pred martovske izbore, privremeno zaustavila građanska inicijativa ‘Odbranimo Teslu’ kao i pokret ‘Spasimo nauku’, koji su organizovali javni protest ispred Muzeja Nikole Tesle. SPC, podržan gradonačelnikom Sinišom Malim i gradskim menadžerom Goranom Vesićem, primirio se na neko vreme, da bi početkom ovog meseca ponovo krenuo u ofanzivu, ovoga puta iz same Skupštine grada. Naime, u toku rasprave o tome da se u Beogradu podigne još jedan spomenik Nikoli Tesli i to nedaleko od hrama Svetog Save, neki odbornici su postavili pitanje da li je to deo strategije da se urna sa Teslinim pepelom ipak prenese iz Muzeja na Svetosavski plato. Predsednik Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević (SPS), otvoreno je odgovorio da je u pitanju ‘inicijativa patrijarha zbog satanističkih obreda u tom muzeju’.

Ova Nikodijevićeva izjava snažno je odjeknula u javnosti, a priču o satanističkim obredima u Teslinom Muzeju odmah je podržao SPC, koji je na svom zvaničnom sajtu objavio fotografiju koju je predstavio kao dokaz onoga o čemu je predsednik Skupštine govorio. Tako je do javnosti dospela fotografija iz video-dokumentacije beogradskog festivala Resonate na kojoj je zabeležena scena intervjua sa umetnikom i multiinstrumentalistom Lichensom (Robert Aiki Aubrey Lowe). SPC je, pozivajući se na izjavu Nikole Nikodijevića, opremio ovu fotografiju komentarom ‘Gde sigurno ne treba da budu posmrtni ostaci Nikole Tesle’. Ubrzo su reagovali predstavnici Muzeja Nikole Tesle kao i festivala Resonate, navodeći o čemu se zapravo radilo te da je ovakvim istupom SPC naneo veliku štetu festivalu koji se bavi novim tehnologijama, umetnošću, naukom i edukacijom. No to nije imalo velikog efekta, jer su mediji plasiranu informaciju gradskih vlasti i SPC-a već lansirali u javnost, konstruišući priču o isterivanju nečastivog iz muzeja. Reagovao je i sam Lichens, navodeći da je u pitanju ‘šokantna kleveta’ i da tako nešto još nije doživeo.

Međutim, za SPC nije ni važno o čemu se tu zapravo radilo. Fotografija je nudila sasvim dovoljno detalja za zloupotrebu, tako da je njeno proizvoljno čitanje u toku medijskog spinovanja postalo senzacionalistički hit, koji je trebalo da kod građanstva proizvede otpor prema ideji da se ‘svetinja’ i dalje izlaže delovanju ‘sotone’. Ovaj udar SPC-a, podržan naprednjačko-socijalističkom koalicijom na nivou grada Beograda, predstavljao je zapravo nastavak rata države protiv građana, koji su kao u više slučajeva do sada pokazali dovoljno odgovornosti da se suprotstave katastrofalnim odlukama svetovne i crkvene vlasti.

Kao jedan od glavnih operativaca SPC-a na terenu kada su u pitanju savremene tehnologije te njene zloupotrebe i ‘prelesti’, oglasio se i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je ponudio svoje viđenje svari. Ovaj crkveni velikodostojnik, koji je doskora obavljao važnu funkciju u Radio-difuznoj agenciji Srbije, ‘objasnio’ je neukoj javnosti da se na fotografiji vide ljudi u ‘položaju lotosa kako meditiraju u obredu koji ima elemente magijskog obožavanja mrtvih i komunikacije sa dušama preminulih’. Mitropolit Porfirije je pritom naglasio da je ‘ova fotografija posredni dokaz da bi pepeo velikog naučnika trebalo izmestiti na mesto gde bi bio zaštićen od ovakvog ponašanja’. Podrazumeva se da je to idealno mesto zapravo pod okriljem crkve, odnosno hrama Svetog Save. Poznato je, međutim, da su prostori unutar manastirskih i crkvenih zidova u Srbiji potpuno zaštićeni od ubijanja zavisnika lopatama, pedofilije i raznih vidova zloupotrebe dece, skrivanja naoružanja, militantnih vladika i ratnih zločinaca, pa zašto se onda Teslina urna ne bi našla u tako svetom prostoru?! Većina medija u Srbiji, sklona crkvenom i vučićevskom viđenju stvarnosti, podržala je oberučke medijski spin o ‘satanizmu u Teslinom muzeju’.

Kada je obelodanio ideju da će se u Beogradu postaviti još jedan spomenik Tesli, Nikola Nikodijević je napomenuo da je to rezultat inicijative Galerije ‘Radionica duše’, koja će snositi sve troškove, a da je na čelu Komisije za podizanje spomenika patrijarh Irinej. Ostali članovi komisije su: Jasmina Mitrović Marić, savetnica predsednika Tomislava Nikolića, arhitektica Milica Grozdanić, naučni radnik Dragoljub Milićević i galerista Momčilo Todorović. Zapravo, poslednji navedeni član komisije je ujedno i vlasnik kompanije ‘Radionica duše’, koja obuhvata dvanaest galerija. On je autor knjiga ‘Tajna ljudske duše’ i ‘Hipnoza za svakoga’, konzervativac koji je pre nekoliko godina na stranicama ‘Politike’ objavio svoje neslaganje sa konceptom Oktobarskog salona, založivši se pritom protiv Prajda i predlažući lečenje članova LGBT zajednice. Ovakvim stavovima Todorović se očigledno preporučio naprednjačkim vlastima, pa je ubrzo nakon udara na Oktobarac postao spiritus movens prihvatljivog koncepta u umetnosti i planiranju grada. On se svojedobno hvalio i dobrim odnosima sa SPC-om, pošto je u svom rodnom kraju podigao i crkvu. U jesen 2013. u galeriji SANU je organizovao izložbu ‘Teslin svet u slikama’, kada je najavio da će svuda u svetu gde je Tesla živeo postaviti repliku njegove skulpture koju je izvajao akademik Nikola Koka Janković.

E sad, Tesla nikada nije živeo u Beogradu. U ovaj grad je stigao tek nakon svoje smrti, u urni sa kojom SPC danas ima specifičan odnos, sličan onome koji je mitropolit Porfirije opisao, komentarišući fotografiju sa festivala Resonate. Meditiranju vladika SPC-a u nastojanju da po svaku cenu pribave Teslin pepeo za svoje političke obrede očigledno se može stati na put samo jačanjem građanskih inicijativa, koje u slučaju SPC-a kao i aktuelne vlasti imaju neosporna egzorcistička svojstva.

Novosti, 22.06.2015.

Peščanik.net, 24.06.2015.


[ssba-buttons]
The following two tabs change content below.
Saša Ilić, rođen 1972. u Jagodini, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio 3 knjige priča: Predosećanje građanskog rata (2000), Dušanovac. Pošta (2015), Lov na ježeve (2015) i 3 romana: Berlinsko okno (2005), Pad Kolumbije (2010) i Pas i kontrabas (2019) za koji je dobio NIN-ovu nagradu. Jedan je od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do oktobra 2013. U decembru iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na nemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurtera Rundschaua. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Njegova proza dostupna je u prevodu na albanski, francuski, makedonski i nemački jezik.

Latest posts by Saša Ilić (see all)