- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Izvinjenje ministru Markoviću i Mirjani Karanović

Povodom jučerašnjih informacija u pojedinim medijima gde je navedeno da je ministar kulture Predrag Marković na manifestaciji „Dani Žanke Stokić“ nazvao glumicu Mirjanu Karanović lezbejkom sa namerom da je na taj način uvredi, a što se demantijima pokazalo netačnim, Queeria centar upućuje javno izvinjenje glumici Mirjani Karanović kao i ministru Markoviću zbog brzog reagovanja.

Mirjana Karanović, kao i Ministarstvo kulture već godinama unazad na različite načine podržavaju i afirmišu ljudska prava u Srbiji. Mirjana svojom podrškom, a Ministarstvo podrškom koju dodeljuje nevladinim organizacijama koje se bave afirmacijom LGBT prava.

Iako nam je tabloidna politika pojedinih medija dobro poznata i da je LGBT populacija često izložena medijskoj satanizaciji,  nije strana ni činjenica da se mnogi glasnogovornici na političkoj sceni, kao i oni koji zauzimaju visoke pozicije, ponašaju nedostojno mesta na kome se nalaze. Takođe, korišćenje homofobičnog i seksističkog jezika nije retkost kada se diskvalifikuju politički neistomišljenici, te Queeria centar stoji pri delu jučerašnjeg saopštenja u kome kritikujemo takvu vrstu govora.

LGBT populacija u Srbiji uglavnom ostaje na marginama interesovanja društva i dobija deklarativnu podršku osoba koje su zastupljene u javnoj sferi,  dok je podrška nekolicine njih, među kojima je i Mirjana Karanović. Naše jučerašnje reagovanje bilo zasnovano na ideji da branimo osobu koja nas nesebično i dosledno podržava.

Smatramo i da su reakcije nevladinih organizacija doprinele  da  i Ministarstvo kulture objavi demantije što je dobar potez i da u širem kontekstu taj potez potvrđuje tezu da pomenuti homofobični i seksistički govor upotrebljava u svrhu diskriminacije.

 
Queeria centar, 23.10.2011.

Peščanik.net, 24.10.2011.