Dvadesetak putnika iz Srbije umesto u ponedeljak, sletelo je u Beograd u utorak nezadovoljno, po svemu sudeći šturim objašnjenjem nacionalnog avioprevoznika da su za odlaganje leta kriva prtljažna vrata na Jatovom avionu.

Prema svedočenjima rođaka, putnici sa amsterdamskog leta čitav dan su proveli tumarajući po Shipolu bez ikakvih informacija o razlozima za otkazivanje leta dok su u aerodromske hotele smešteni tek duboko iza ponoći, nakon intervencije holandske policije. Prema saopštenju Jata, sa druge strane, putnici su blagovremeno o svemu obavešteni i u skladu sa procedurom smešteni u hotel o trošku kompanije.

Srpsku verziju bermudskog trougla u kom Jatovi putnici nestaju privremeno – a nedefinisane sume budžetskog novca zauvek, naizmenično stvaraju magnetne sile zaduživanja, restrukturiranja dugova na teret građana i planova o strateškim partnerstvima za još jedan preporod raspalog preduzeća.

Najnoviji se zavrteo proletos kada je država širokogrudo odlučila da preuzme celokupan dug Jat ervejza, koji je u februaru iznosio oko 170 miliona evra, uz poklon paket od još devet miliona evra za najam šest aviona. Priprema je to bila terena za konačnu ponudu kompanije Etihad iz Abu Dabija, kojoj će se dati 49 odsto vlasništva i pravo da samostalno odlučuje o menadžmentu. Državi ostaje sto posto rupe u budžetu i opravljena prtljažna vrata a dosadašnjim Jatovim menadžerima plodan život na slobodi.

 
Izvori: Blic, agencije

Pripremila Milica Jovanović  

Peščanik.net, 21.05.2013.