Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Sa kim tačno predsednik Srbije namerava da pravi taj najavljeni pokret normalne i pristojne Srbije? Sa svojima koji su godinama ubeđivani, podmićivani, učeni, čak i školovani po partijskim „akademijama“, a zatim obilato podržavani, materijalno i statusno nagrađivani da šire nepristojnost i nenormalnost?

Ako sad hoće neke nove jer od tih starih nema nazad (nazad je Srbija, kako sami kažu) a bogami ni napred, gde da ih nađe? Među još starijima, onima koji su rodonačelnici nepristojnosti i nenormalnosti? Džabe mu je da ih tu traži, već su svi radikali prešli kod njega.

Srećom pa zna da nepristojno i nenormalno uvek može proglasiti pristojnim i normalnim. I obrnuto. Sećate se kako je za ozloglašenog vlasnika i urednika sada još ozloglašenijeg tabloida rekao da je to jedan nadasve pristojan čovek? A sećate li se kako je svoje podržavaoce proglašavao za elitu a vas za ološ-elitu? E, o tome vam pričam.

Uostalom, i pristojnost i normalnost jesu samo stvar dogovora, čak ne ni konsenzusa. Ljudi se dogovore da je negde nudistička plaža i odjednom neće biti ni nepristojno ni nenormalno da tuda šetate goli. Kao što nije ni u „rialiti“ programima, mada jeste malo nenormalno da se oni emituju na nacionalnim frekvencijama umesto na kablovskoj televiziji.

Ali, čija crkva, njegova i pravila. Kad smo već kod crkve, patrijarh Pavle je rekao da je nepristojno ako žene ulaze u crkvu kad imaju menstruaciju (da ne zagade), mitropolit Amfilohije, takođe misleći na žene, da je normalno baciti u oganj drvo koje ne rađa ploda, patrijarh Porfirije, misleći prevashodno na muškarce, da je parada ponosa ne samo nenormalna već i zlo.

Da, kriterijumi nenormalnosti se menjaju. Da nije mobilnih telefona i dalje bi se smatralo nenormalnim da idete sami ulicom i pričate na sav glas. A sada je sasvim normalno da se predsednički izbori održavaju sa samo jednim predsedničkim kandidatom, dok ostale možete videti jedino na društvenim mrežama (ispada da je Tomislav Nikolić poslednji legitimni predsednik Srbije). Da je normalno i pristojno, a izgleda i pod moranje da svake vesti počinju imenom predsednika Srbije pa makar imale da kažu samo šta je doručkovao na instagramu. Da je pristojno i normalno boraviti svaki bogovetni dan u televizorima (i frižiderima ali samo pred izbore) i pričati da tako više ne ide nego sad mora da se napravi nova stranka.

Ako sačeka popis, možda joj nadene ime „Nas šest miliona (ili koliko već bude) normalnih i pristojnih ujedinjenih za istu takvu Srbiju a protiv svih ostalih“. Što, mislite da je predugačko?

Peščanik.net, 03.10.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)