Fudbaler srbijanske reprezentacije drži albansku zastavu

Naši ministri i naš premijer često brkaju lončiće. Naročito kad je u pitanju posao za koji su zaduženi da rade i za koji ih plaćaju poreski obveznici.

Visoki državni činovnici ili ne znaju šta im je posao, ili znaju ali ne umeju da ga rade. Pa se onda igraju ”pobrkanih lončića”, što građani-poreski obveznici doživljavaju kao vređanje zdrave pameti.

Evo, na primer, ta priča oko utakmice Srbija – Albanija.

Za tih četrdesetak minuta nagledali smo se svega i svačega, uglavnom je to repriza, odnosno ”već viđeno” na stadionima širom Srbije. Ima tu, međutim dva (kako se sad moderno kaže) utiska koji zaista vređaju svakog građanina koji je uspeo da sačuva zdrav razum pred najezdom štampanih i elektronskih tabloida.

Tako je, na primer, naš ministar policije, manirom poslednje partijske udvorice, napao novinare i nevladine organizacije zgrožen njihovim ćutanjem na vređanje premijera u ”sramnom činu koji se dogodio u direktnom prenosu na Javnom servisu”.

Nema sumnje da je svako normalan ko je te večeri sedeo ispred televizora i gledao prenos utakmice bio šokiran ispadom jednog bahatog primitivca. Svaki lepo vaspitan poreski obveznik odmah bi se i prvo zapitao ”zašto plaćam policiju”? Fudbalska utakmica Srbije i Albanije proglašena je susretom visokog rizika, pa bi bilo apsolutno logično da policija pored svih mera obezbeđenja osigura nesmetan rad novinara, naročito Javnog servisa. ‘Ajde da primitivac jednom upadne pred kameru, ali dva puta i to u novinarskoj loži (koja je nedaleko od VIP lože) – to je već opasan blam za službu bezbednosti.

Odgovornost za ”upad” bahatog primitivca ”u kameru” Javnog servisa direktno pada na dušu našeg ministra policije i ako ništa drugo (a to drugo je – obezbeđenje čitavog tog događaja na stadionu Partizana), bar bi morao da se sakrije u mišiju rupu i da se oseća posramljenim zbog svoje nesposobnosti da omogući nesmetano praćenje tv prenosa.

Ali ne, naš ministar ponaša se onako kako je naučen – kao partijski aparatčik (potpredsednik stranke) i jedino što ”oseća” je potreba da popljuje sve druge, nedužne za taj skandal.

Čini se, dakle, da bi nevladine organizacije i novinari najpre trebalo da osude nesposobnog ministra policije koji pri tom ne oseća ni trunku odgovornosti što je jedan huligan u direktnom tv prenosu vređao ministrovog partijskog (i državnog) šefa, odnosno našeg premijera. To je neviđeno poniženje za Srbiju, i toga bi morao da bude svestan ministar unutrašnjih poslova.

A možda bi tim povodom mogla da se organizuje parlamentarna debata na kojoj bi se, na primer, utvrđivala odgovornost-krivica ministra policije za poniženje Srbije i (konkretno) loš rad i neprofesionalno postupanje pre i za vreme ove utakmice.

Način na koji je reagovao naš ministar policije, nažalost, nije usamljen slučaj. Više je postalo pravilo, nego izuzetak, da nam političari ugrožavaju zdrav razum. Jer na sličan način, povodom istog događaja reagovao je i naš premijer.

Dobro, neka je i tačno da je ”incident na utakmici Srbija – Albanija bila organizovana akcija sa ciljem da uruši stabilnost u Srbiji i celom regionu”, kako je rekao naš premijer.

Elem, naš premijer kaže ”Predstavnike EU tri sata pre meča upozorio sam da se sprema provokacija”.

Odlično, svaka čast.

Ali, zar nije zdravorazumsko pitanje – zašto naš premijer nije istovremeno obavestio ”da se sprema provokacija” svog partijski podređenog aparatčika koji je istovremeno i ministar unutrašnjih poslova, svoju policiju, svoje službe bezbednosti…

Šta bi bilo da ih je obavestio?

Možda ništa. Ali kad se provokacija već desila a ništa nije urađeno (kao što nije), to bi bio signal da te službe (koje izdašno troše pare poreskih obveznika) ne rade valjano svoj posao, iako ih je premijer na vreme upozorio. Jer, što bi rekao Mišel Platini ”šta bi bilo da je na dronu umesto zastave bila bomba”, a u loži sedeo predsednik naše države.

To nečinjenje i nesposobnost organa naše države, ali i naknadni pokušaji da se pobrkaju lončići mnogo je veće poniženje građana Srbije od zastave velike Albanije koja se vijorila iznad stadiona JNA.

I lepo je što naš premijer čeka zvanični stav Evropske unije povodom ovog incidenta.

Ali, isto tako zgroženi građani imaju pravo da traže zvanični stav naše vlade i našeg premijera o odgovornosti našeg ministra unutrašnjih poslova za propuste koji su doveli do upada bahatog primitivca u sistem Javnog servisa i ”nečuvenog incidenta” sa zastavom velike Albanije.

Hoću da kažem – za pomenuti incident nisu krivi ni bahati primitivac ni Evropska unija. Hajde da pogledamo ko u našoj državi ne radi dobro svoj posao.

Peščanik.net, 16.10.2014.

Srodni linkovi:

Saša Ilić – Parada dronova

Branislav Dimitrijević – Visok rizik

Ana Jovanović – Dinastija

Dejan Ilić – Dve slike od juče

TEMA – KOSOVO