Znam da će nekim čitaocima biti neukusno što uragan Sendi pominjem u kontekstu izborne politike, ali ne možemo pobeći od činjenice da je predsednikov spretan odgovor na oluju znatno uticao na javno mnjenje. Nakon što je u nacionalnim anketama kaskao za Romnijem veći deo oktobra, sada je povratio blagu prednost. Iako postoje mnoga moguća objašnjenja za ovaj preokret, najubedljivije je ono najjednostavnije: njegov odgovor na uragan podigao mu je status i odrazio se na uspeh u anketama.

Verovatno ste videli naslove o nedeljnoj anketi Pew centra, koja je pokazala da Obama vodi za tri procenta nad Romnijem: 50 prema 47. (Pre samo nedelju dana, prethodna anketa Pew-a pokazala je ovaj izjednačen rezultat.) Ali to je samo poslednji podatak u konstantnoj tendenciji predsednikove prednosti. Prošle nedelje, 28. oktobra, dan pre nego što je uragan Sendi stigao do obale, Romni je još uvek vodio za skoro ceo procenat, prema zbiru anketa Real Clear Politics (RCP), koji sabira sva pojedinačna ispitivanja. (Tačan rezultat je bio: Obama 46,8 odsto, Romni 47,7 odsto.) U proteklih nekoliko dana predsednik je smanjivao razliku i dostigao blagu prednost. Danas su brojke RCP bile ovakve: Obama 47,9 odsto, Romni 47,4 odsto.

Naravno, ovo je prilično mala promena u procentualnom smislu i trka na nacionalnom nivou još uvek je neizvesna. Još jedna anketa objavljena juče, koju su sproveli CNN/ORC International, pokazala je izjednačen rezultat: 49-49. Ali i u dnevnim praćenjima i u redovnim anketama tendencija se po svemu sudeći kreće u korist predsednika. Od devet anketa sprovedenih pre oluje i navedenih u bazi podataka RCP, Obama je vodio u četiri, a jedna je bila izjednačena. Od sedam anketa sprovedenih nakon oluje koje navodi RCP, Romni nema prednost ni u jednoj. Tri pokazuju da Obama vodi, a četiri su izjednačene.

Nije iznenađujuće da ankete pokazuju da Obama najviše napreduje na severoistoku zemlje. Prema anketi Pew-a, tokom protekle nedelje njegova prednost u ovom regionu skočila je sa 9 na 21 odsto. Istraživanje medijske kuće Politico i Univerziteta Džordž Vašington u presudnim državama, sprovedeno od ponedeljka do četvrtka prošle nedelje, dalo je iznenađujuće sličan rezultat. Pokazalo se da je Obamina prednost na severoistoku porasla sa 8 na 20 odsto za nedelju dana. Ukoliko se ovi demokratski glasovi gomilaju u gradovima poput Njujorka i Nju Džersija, to republikance ne dotiče previše. Ali na neki način, ovo jeste odraz nacionalne tendencije.

Naravno, veliki deo Romnijevog problema je opšti utisak da je Obama vrlo dobro postupio u odgovoru na oluju. Prema istraživanju Pew centa, 67 odsto registrovanih birača smatra da je Obama dobro reagovao na posledice uragana, a samo 15 odsto ne misli tako. Ovo potvrđuje i anketa Washington Post/ABC News od prošle nedelje, koja je pokazala da više od tri četvrtine Amerikanaca smatra da je Obamina reakcija na Sendi bila „odlična“ ili „dobra“.

Sigurno nije koincidencija što u proteklih nekoliko dana podrška Obami raste i što je u većini anketa ona sada iznad 50 odsto. Čak je i Rasmussen anketa, koja se inače smatra naklonjenom republikancima, pokazala značajan porast podrške građana. U nedelju 28. oktobra, Rasmussen anketa je zabeležila da Obama ima podršku 47% građana. Do juče, taj broj je narastao na 51%. Istovremeno, Romnijeva prednost u Rassmussen anketi je nestala. Pre nedelju dana, vodio je za dva procenta: 49 prema 47. U nedelju, trka je bila izjednačena, 49 prema 49.

Ako Obama sutra pobedi – kao što očekuje većina anketara i komentatora – bilo bi preterano tvrditi da je za to zaslužan uragan. Sva je prilika da bi u svakom slučaju pobedio. Osim na nekoliko dana nakon debate u Denveru, njegova pobeda u izbornom kolegijumu nikada nije ozbiljno dovedena u pitanje. Ali ako uragan nije koštao Romnija pobede, možda ga je koštao poslednje šanse za pobedu. Tačno u trenutku kada je trebalo da pridobije neopredeljene birače i sustigne protivnika u Ajovi i Ohaju, oluja ga je oduvala sa naslovnica i oduzela snagu njegovoj kampanji. Vreme za republikanskog kandidata je skoro isteklo.

The New Yorker, 05.11.2012.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 06.11.2012.