U Sportskom centru ministarstva policije na periferiji Beograda već pola godine traje slabo posećena izložba oko 180 neregistrovanih automobila fijat punto, kupljenih za potrebe saobraćajne policije i opremljenih naprednom ali neadekvatnom tehnikom za snimanje i praćenje učesnika u saobraćaju. Kompleti opreme, plaćeni četiri puta skuplje od tržišne cene, stoje u otključanim automobilima zaraslim u korov a obezbeđuje ih jedan policajac.

Prema navodima Sindikata srpske policije, u automobilima namenjenim za povećanje bezbednosti u saobraćaju eventualni posetioci bi između ostalog mogli da vide i korejske kamere teške skoro pola kilograma, fiksirane vakum držačem za staklo prednjeg vetrobrana – ukoliko u međuvremenu nisu otpale zbog težine.

Prema važećim propisima, sredstva za saobraćajnu policiju prikupljaju se iz naplate kazni. U praksi, ipak, svež novac ide za igračke koje lepo izgledaju u medijskim reportažama sa žandarmerijskih poligona. Ako šta i preostane, završi na ledini u Makišu.

Za to vreme, programe nacionalnih televizija u pravilnim razmacima presecaju dramatične poruke iz spotova kampanje za bezbednost u saobraćaju, svetska Decenija akcije za bezbednost saobraćaja i u Srbiji broji već drugu godinu dok državna agencija izdaje upozorenja vozačima da uspore u blizini maturantskih staništa.

Sindikat srpske policije tvrdi da je o zaboravljenim makiškim automobilima pre mesec dana obavestio kabinet ministra unutrašnjih poslova, ali da zasad odgovora nema.

Ministar policije je, naime, istovremeno i premijer i nema vremena da se bavi saobraćajem. Štaviše, toliko je zauzet da ne stiže ni da uruči pismeno odobrenje Upravi saobraćajne policije za učešće u radu grupe za izradu novog zakona o saobraćaju.

U poslednjih pet godina na putevima Srbije poginulo je više od 4000 ljudi, a 105.000 je povređeno. Loš zakon, niske kazne, slaba kontrola i korupcija saobraćajne policije presudni su faktori za ovakvu statistiku. O tome, međutim, još niko nije snimio televizijski spot.

Ukoliko se u novi zakon konačno unese odredba da je za bezbednost u saobraćaju pre svega odgovorna država, spotovi će se možda pokazati kao nepotreban trošak.

U međuvremenu, dnevni list Blic preneo je da je Agencija za bezbednost saobraćaja vratila u budžet čitavih 78 miliona dinara koje nije iskoristila namenski i trošenje novca ispratila projektima. Dok u Agenciji tvrde da nisu mogli da potroše taj novac, u Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da je menadžment Agencije “nesposoban”.

 
Izvori: Sindikat srpske policije, Agencija za bezbednost saobraćaja, Blic

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 25.05.2013.