Bio je u pravu jedan vladika – davno je to bilo – koji nas je javno podsećao kako kosovska bitka još traje i da se skoro neće završiti.

Raspravljali smo bili o bici na polju Kosovu iz 1389. i to na javnoj tribini pred publikom. Vreme je pokazalo da je on bio u pravu, a ne mi koji smo slovili o rezultatu tog boja iz XIV veka. Ovo što je dogovoreno u Briselu između Borka S. i E. Tahiri – što je u osnovi dobar početak nekih normalnih odnosa – to i potvrđuje. U dogovorenom imamo dve fusnote označene zvezdicama, sa citatima koji su dobro izabrani. U prvoj piše da je po rezoluciji SB OUN Kosovo deo Srbije, a u drugoj da po presudi Međunarodnog suda pravde Albanci imaju pravo da se otcepe i da se samostalno organizuju i da se tako legitimišu pred međunarodnim faktorima u regionalnoj saradnji. Sada su se oglasili mudraci deoba, a njih ima i među nama i među Albancima. Svima je do velike Srbije i velikog Kosova. I to ne kriju. Među nama se proslavio ministar I. Dačić, a među Albancima i sama E. Tahiri sa brojnim istomišljenicima. Skoro će i karte, nadaju se, biti na stolu i lako ići neće, ni u Bujanovcu, ni u Prištini – a naravno ni u Beogradu. Biće, kako se čini, nužne još neke fusnote ako i to pomogne. Sebe mi znamo, a nije da nam je nepoznato i o čemu i Albanci sanjaju.

U najtežoj situaciji će biti baronica K. Ešton pod čijom je rukom sve to i dogovarano i niko ne zna kako će ona postupiti – barem za sada.

Nismo sigurni da će fusnote obeležene zvezdicama tu mnogo pomoći, jer se na Balkanu fusnoti dodaje nova fusnota s novim zvezdicama koje govore jasno. Imamo mi fusnote i za RS preko Drine, pa kad zatreba mi ih možemo označiti zvezdicama i staviti na pločicu na međunarodnim skupovima. Najčudnije je nešto drugo. Prošlo je već nekoliko dana, a SPC se nije oglasila. Agilni episkop bački Irinej koji je zvanični spiker SPC ni reči da kaže. Niti ga ovde pozivamo – daleko od toga – niti je to nužno baš sada, ali – on je agilan i ne propušta priliku da kaže. Šta je sa Memorandumom iz 2003. godine u kojem je definisan “Srpski Jerusalim” za večita vremena – to niko ne zna. Agilni episkop je zaokupljen penzionisanjem nekih vladika – što se pominje kao mogućnost – a neki čak idu tako daleko da i njega pominju. Kaže episkop bački da u kanonskom pravu i teoriji i u praksi takve mogućnosti ima, a imamo već umirovljene episkope i to godinama. Prozvan kao budući penzioner mileševski, vladika Filaret kaže da to “ne bi bilo u državnom interesu”. Ako je verovati beogradskim novinama on se poziva na neku preporuku MMF – i to mu je to. Izbori se bliže, kampanja – prljava, sasvim je već u toku – i nije niko spreman da se povlači i penzioniše.

Znamo Ustav SPC, ali kako je krenulo i tu će biti potrebne neke fusnote za svaki slučaj – dok patrijarh Irinej javno ćuti.

 
Zapisi iz palanke 

Peščanik.net, 28.02.2012.


The following two tabs change content below.
Mirko Đorđević (1938-2014), objavio veliki broj knjiga: Osmeh boginje Klio 1986, Znaci vremena 1998, Sloboda i spas – hrišćanski personalizam 1999, La voix d`une autre Serbia, Pariz 1999, Legenda o trulom Zapadu 2001, Sjaj i beda utopije 2006, Kišobran patrijarha Pavla 2010, Balkanska lađa u oluji 2010, Oslobođenje i spasenje 2012, Pendrek i prašina 2013, Negativna svetosavska paralipomena 2015. Sarađivao sa međunarodnim stručnim časopisima, priredio mnoge knjige, prevodio sa ruskog i francuskog. Redovni saradnik časopisa Republika i portala Autonomija i Peščanik. Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba, član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik nagrada: Konstantin Obradović 2007, Dušan Bogavac 2008, Vukove povelje 2008. i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009.

Latest posts by Mirko Đorđević (see all)