Ne znam da li delite moj utisak, ali čini se da se kampanja za sledeće opšte izbore završila pre nego što je počela. Sa izvesnošću se može reći da se u sledećih mesec dana neće dogoditi ništa bitno. Jedino što možemo očekivati je još ponavljanja istog: novih i novih milijardi koje stižu, novih istraživanja javnog mnenja koja predviđaju da će sledeći premijer biti demokrata i novih analiza analitičara-ugursuza koji će iz vlastite perspektive ponavljati ono što su političari već rekli, hvaliti njihove nove poteze i pozivati da se krene tamo gde su političari već naumili da idu. Jedino iznenađenje može biti Ivica Dačić, ali o tome ćemo na kraju.

Glavni razlog za kraj kampanje je sada već poslovično “skraćivanje mandata” dojučerašnjeg predsednika Tadića. Čini se da je jedino moguće objašnjenje za ovaj postupak to da je Tadić u realnim istraživanjima javnog mnenja, koja su nama nedostupna, video da i DS i svaka poželjna koalicija sa DS gubi naredne izbore i da je neophodno da se odmah uključi u kampanju sa punom snagom. Jer, Tadić bi kao predsednik posle izgubljenih parlamentarnih izbora bio u veoma slaboj poziciji i verovatno bi i tada morao da skrati mandat. Osim ako bi se dogovorio sa naprednjacima da zajedno prave vladu, gde bi Nikolić mogao komotno da bude premijer. Međutim, izgleda da Tadićev prevremeni ulazak u izbornu trku znači i to da vlade sa neprednjacima ipak neće biti, ma kako se to svima činilo logično i moguće.

Dakle, DS izgleda silazi sa vlasti, to bi moglo da se ne desi samo zahvaljujući nekom sretnom obrtu sudbine kome bi se obradovalo i vođstvo DS. Manje zlo će ipak prepustiti stvari većem zlu. U svetlu te pretpostavke zanimljiva je pozicija nevažećih listića. Među njima je sigurno veliki deo bivših glasača Demokratske stranke i čini se da oni svojim postupkom samo pomažu ovaj silazak sa vlasti. Ali, u stvari može biti sasvim obrnuto. Veliki broj nevažećih listića mogao bi dovesti do toga da DSS, Radikali i Dveri (prava “mordor” koalicija) ne pređu cenzus, zajedno sa URS i LDP-om. Taj razvoj situacije možda bi toliko glasova upumpao ka velikim strankama da bi i pored Nikolića kao predsednika, Dačić ipak odlučio da vladu pravi sa posrnulim DS-om. Bilo kako bilo, nevažeći listići najmanje rade protiv DS, eventualno bi se moglo reći da rade protiv LDP, sudeći po tome da su najpoznatije ličnosti koje se zalažu za bele listiće ranije bili glasači LDP-a.

Moguću zanimljivost kampanji i postizbornom vremenu mogao bi da pruži jedino Ivica Dačić ukoliko zaista odluči da uleti u prazan prostor ovih izbora, obrati se radnicima i zaposlenima i suprotstavi se daljim neoliberalnim reformama. On je već okušao javno mnenje u tom pravcu: iskazao je želju da MMF ode iz Srbije, izjasnio se protiv “lopovskih privatizacija” i čak ostao hladan na poziv na “departizaciju”, što je možda i glavni znak da bi Dačić mogao da se založi za promenu paradigme u ekonomiji. Ovaj potez bi naravno bio rizičan. Iako bi sigurno doprineo još boljem rezultatu socijalista od ovoga koji se predviđa, on bi doneo i probleme. Zaokret u tranziciji narušio bi osnovni ideološki konsenzus pa bi bio izložen snažnom osporavanju raznih faktora, od funkcionera EU do domaće svite ekonomista i analitičara. Dačić je do sada imao cilj ne samo da skine sa sebe hipoteku nacionaliste, nego da se i kao levičar provuče kroz stalno odobravanje novih neoliberalnih reformi bez gubljenja verodostojnosti. Sada bi mogao biti pred izborom da promeni taj cilj i da se jasno suprotstavi “reformama”, “bolnim rezovima” i “departizaciji”.

Čak i ako bi se to desilo, to, naravno, ne bi ništa rešilo. Posle izbora, ako ovaj tekst pogađa stvari, imaćemo naprednjačkog predsednika, ispuhane demokrate i socijaliste koji to ne smeju da budu. Nije baš neka perspektiva. Malo vazduha u tu močvaru može doći samo sa strane, iz društva, za početak u vidu nevažećih listića. Oni mogu doneti samo dobro. Niti će zbog njih pobediti “mordor” koalicija, niti će “manje zlo” obavezno izgubiti. Moglo bi jedino da se desi da manje zlo bude još manje, ako mu se oduzme dosadašnja bahatost.

A kad je već kraj kampanje, možemo se do 6. maja posvetiti pravom proleću.

Izborna tišina je na neki način već počela. Sledeća emisija Peščanika je 11. maja.

 
P.S. Stvari su se ipak promenile u dobrom pravcu, sledeći Peščanik je 13. aprila.

 
Filozofija.info, 06.04.2012.

Peščanik.net, 07.04.2012.