Patrijarh Irinej kaže da je susret sa papom Benediktom XVI neophodan.

Možda je krajnje vreme da dođe do jednog takvog susreta, da jedni drugima kažemo šta imamo da kažemo. I da jedni i drugi posle mogu da razmisle o svemu. Ta deoba između istoka i zapada traje vekovima. Možda je vreme došlo da o tom problemu pristupimo na najozbiljniji način. A kako se može pristupiti ako nema razgovora i kontakata. Prema tome, taj događaj i susret je neophodan da bi počeli da se rešavaju problemi koji su se toliko nataložili da smo se mnogo udaljili jedni od drugih, rekao je za Blic novi srpski patrijarh.

U čestitki Irineju na izboru za novog patrijarha papa Benedikt XVI  je naglasio želju Katoličke crkve za unapređenje bratskih odnosa i teološkog dijaloga radi prevazilaženja prepreka koje ometaju puno zajedništvo katoličke i SPC.

Benedikt XVI je nedavno prilikom obeležavanja nedelje koju Vatikan svake godine posvećuje molitvama za jedinstvo hrišćana izjavio da je današnji svet obeležen „religioznom ravnodušnošću i čak sve većom averzijom prema hrišćanskoj veri“ i pozvao hrišćane da prevaziđu svoje razlike kroz dijalog.

Irinej je dan pre nego što je izabran za patrijarha izjavio da bi poseta pape Srbiji bio „korak susreta i kontakata pravoslavne i zapadne crkve i da od njega ne može biti štete, već samo koristi“.

Prema najavama, papa bi mogao da poseti Srbiju tokom proslave godišnjice donošenja Milanskog edikta 2013. godine.

Peščanik.net, 27.01.2010.