Foto: Peščanik

Foto: Peščanik

Da li je Vansi humanitarna organizacija? Nije. Njen cilj je da ostvari dobit, i kada posluje u Francuskoj, gde upravlja sa 12 aerodroma, i u Japanu gde upravlja sa dva, i u Srbiji gde će preuzeti upravljanje Aerodromom “Nikola Tesla”.

Nema sumnje da je najbolji način da to ostvari postavljanjem kvalitetnog menadžmenta. I to u mom tekstu koji je uvaženi kolega Mijat Lakićević komentarisao nisam dovodio u sumnju.

Kao što nisam tvrdio da davanje koncesije državu čini banana republikom, što se, tako mi deluje, pričinilo Lakićeviću.

Samo sam argumentu premijerke da davanje koncesije čini Srbiju modernom evropskom državom suprotstavio argument da su koncesije davale i banana republike.

Pa nisam shvatio da li Lakićević, iskrivljujući moju tezu, brani tezu Brnabić. Ne verujem. Kao što sigurno ni on ne veruje ono što implicira – da bi onaj ko postavi pitanje u vezi sa koncesijom za Aerodrom “Nikola Tesla” više voleo da Vučić postavlja menadžment, odnosno da Aerodrom “ostane u Vučićevim rukama”. Ta teza malo podseća na onu – da li želite pacove, zmije i narkomane ili Beograd na vodi. E, ako nećete pacove i zmije, ne pitajte za rokove, obaveze investitora, za papire i dokumente.

Dva su pitanja na kojima insistiramo, i ja u svom tekstu i Transparentnost Srbija već gotovo dve godine. Postoji li ekonomska studija koja će pokazati ono što i Lakićević uzgred obrazlaže – da je isplativije i bolje za Srbiju da da koncesiju nego da sama investira ili da, na primer, proda aerodrom. Ta studija je zakonska obaveza.

Drugo pitanje je ono na koje je i Lakićević ukazao – da li “ugovor sadrži neke tajne klauzule koje bitno menjaju njegov smisao i obaveze ugovornih strana”. Da bismo to znali moramo da vidimo ugovor, i to ne “kad-tad”.

Kad se kriju ovi dokumenti, pa se još poteže nepostojeća, brisana odredba pravilnika u zaštitu netransparentnosti, uz najavu da ugovor nećemo videti ni u septembru, ni “kad-tad”, to je odlika banana republike. Siguran sam da se Mijat slaže i da bi i on, ma koliko verovao da je Vansi dobra vest za Srbiju, želeo da proveri ima li nekih “tajnih klauzula”. Jer deluje da oni koji vode Srbiju već 6 godina i koji su pregovarali sa Vansijem nisu dobra vest za Srbiju.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 27.03.2018.

Srodni linkovi:

Rastislav Dinić – Grad na poklon

Mijat Lakićević – Koncesija je OK

Zlatko Minić – Moderna evropska banana republika


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)