Krajem maja Agencija za borbu protiv korupcije objavila je izveštaj o kontroli finansija za stranačke kampanje na prošlogodišnjim izborima čiji se siže svodi na cifru od blizu 35 miliona evra ukupnih troškova, od čega oko 60 odsto iz javnih sredstava, preko 150 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv političkih stranaka i odgovornih lica zbog nejasnog troškovnika odnosno neprijavljenih izveštaja, te spisak privatnih donatora državi zanimljivih jer su im poslovi inače opterećeni dugovima ili im je ukupan promet manji od donacije.

Analiza je pokazala i da se u pojedinim slučajevima minus na računima stranaka meri stotinama miliona dinara: koalicija okupljena oko Dinkićevih regiona prijavila je rashode za oko 200 miliona dinara veće od prihoda, LDP oko 170 miliona, dok je za polovinu od 40 miliona dinara prijavljenog minusa na računu demokrata postupak utvrđivanja još uvek u toku. U budžetima svih stranaka utvrđene su ozbiljne nepravilnosti, tokovi novca ostali su nejasni a od prekršajnih prijava još se niko nije prepao.

Posebnu pažnju članovi Agencije posvetili su bankarskim kreditima koje su stranke podizale za potrebe kampanje. Tako je prema ovim tvrdnjama Demokratska stranka dobijala “neuobičajeno lake garancije koje bi svako poželeo, jer je na dve blanko menice ta stranka od Razvojne banke Vojvodine dobila više od tri miliona evra kredita”. Navodi se takođe i da su Ujedinjeni regioni Srbije od Komercijalne banke dobili kredit po tri puta nižoj kamatnoj stopi od ostalih stranaka koje su se zaduživale u istoj banci. Pritom, u Upravnom i Nadzornom odboru Komercijalne banke, u čijem vlasništvu država ima značajan udeo, sede članovi koji su istovremeno i predstavnici stranaka.

Nažalost, kako je objašnjeno, ova pojava na slobodnom stranačkom tržištu nije regulisana zakonom o finansiranju političkih subjekata, pa su podaci izneti u nadi da će se neko od aktera postideti.

Lokalni ogranak organizacije Transparency pokušao je da Agenciji za borbu protiv korupcije ponudi bolje rešenje: povoljni kredit treba smatrati oblikom donacije a ukoliko je banka u državnom vlasništvu – oblikom kršenja zakona.

Juče se, međutim, oglasila Komercijalna banka i našamarala članove Agencije što se nisu “ozbiljnije udubili u analizu” da vide da su iste uslove kao URS dobili i radikali. Razvojna banka Vojvodine zauzeta je istražnim postupkom pred Specijalnim sudom, demokratama se smeši bankrot.

Stranke koje su dobile izbore valjda su već uštedele za prvu ratu.

 
Izvor: Agencija za borbu protiv korupcije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 04.06.2013.