Novinar i komentator e-Novina Bojan Tončić predstaviće u subotu, 8. oktobra, svoju knjigu “Krivo srastanje” u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, u okviru dvodnevne proslave 20 godina rada organizacije Žene u crnom.

Na promociji koja će biti održana u maloj sali “Učitelj neznalica”, s početkom od 17.30 časova, govoriće Žarko Korać, Vesna Rakić-Vodinelić i autor knjige. Ulaz je slobodan, a dolazak poželjan.

U “Krivom srastanju” (Žene u crnom, 2011) objedinjeni su Tončićevi tekstovi koje je objavljivao u periodu od 1999. do 2011. godine u listovima “Danas”, “Kikindske”, “Prava čoveka”, “REZ”, kao i na portalu e-Novine.

Bojan Tončić je novinar-komentator e-Novina od 2007. godine. U dnevniku “Danas” radio je od njegovog osnivanja 1997, a sarađivao je sa više srbijanskih i inostranih dnevnika i nedeljnika, najviše u državama nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije. Tekstovi su mu prevođeni na nemački, engleski, francuski, španski, slovenački i albanski.

Piše o ratnim pričama, uzrocima, počiniocima, društvenoj atmosferi za suočavanje i epilogu procesa protiv počinilaca. Analizira odnos države i društva prema bliskoj prošlosti; teme njegovih napisa su i problemi u vezi sa diskriminacijom žena, manjinskih naroda i grupa, ugrožavanja ljudskih prava, kao i odnos države prema pojedincu, te građanina prema vlasti. Svojim tekstovima Tončić prati i medijsku scenu u Srbiji, stanje u medijima i položaj novinara.

Bojan Tončić bio je jedan od osnivača i urednik mesečnika “Prava čoveka”, jedinog nezavisnog lista koji je izlazio u Leskovcu. Dobitnik je nagrade “Nikola Burzan” koju mu je 2001. dodelio dnevnik “Danas”, a 2004. godine dobio je nagradu “Dušan Bogavac” za novinarsku etiku i hrabrost koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Dvadesetogodišnjicu rada Žene u crnom obeležavaju nizom panel diskusija, promocija, izložbi i koncerata koji će se odvijati u Centru za kulturnu dekontaminaciju tokom petka i subote, 7. i 8. oktobra.

Žene u crnom počele su sa radom 9. oktobra 1991. godine i tokom 20 godina praktikuju nenasilni otpor militarizmu, ratu, seksizmu, nacionalizmu – ukratko, svim vidovima nasilja i diskriminacije nad ženama i svim drugačijima i različitima u etničkom, verskom, kulturnom, seksualnom i ideološkom pogledu. Do sada su organizovale preko 700 mirovnih akcija na ulici (protesta, performansa, kampanja…).

Već dve decenije ova organizacija se bori protiv svih patrijarhalnih politika kontrole nad ženama, svih vidova etničke homogenizacije, izvan svih državnih, etničkih granica i podela, u cilju prevencije sukoba, rešavanja sukoba putem dijaloga a pre svega podsticanjem aktivnog učešća žena u izgradnji mira, u mirovnim procesima, demilitarizaciji.

U fokusu delanja Žena u crnom je permanentno pozivanje na suočavanje sa prošlošću i preuzimanje odgovornosti za rat i ratne zločine, kako kroz izručivanje svih osumnjičenih za ratne zločine Haškom tribunalu, tako i kroz moralnu i političku kolektivnu odgovornost i to putem uličnih akcija, apela, peticija, kampanjama.

Program “Uvek neposlušne”:

Petak, 7. oktobar – prepodne

Dolazak prijateljica i prijatelja

13:30 – 15:00: Ručak u ŽuC, ili CZKD

15:00 – 17:30: Umesto očajanja – otporom ka alternativi

Zajedničko promišljanje o feminisitičko- pacifističkom aktivizmu na prostoru bivše Jugoslavije

Panel diskusija: Biba Momčinović (Hrvatska), Ljupka Kovačević (Crna Gora), Savče Todorovska (Makedonija), Selma Halilović (BiH), Igo Rogova (Kosovo), Slavica Stojanović (Srbija)…

Moderatorka: Staša Zajović

18:00 – 20:30:  Postoje li alternative? O Evropi i svetu danas

Okrugli sto: učesnice/i: Biljana Kašić ( Zagreb), Zoran Solomun (Berlin), Mireja Forel (Sevilja), Lili Traubman (Jerusalim), Gracijela Longoni (Milano), Rebeka Džonson ( London), Atena Atanasiu (Atina) i Branimir Stojanović ( Beograd).

Moderatorke:Tanja Tagirov i Marijana Stojičić

 21:00 – 22:30: Večera u CZKD-u

Subota, 8. Oktobar

12 – 13:“Uvek neposlušne – mi ostavaljamo trag… “

Stajanje na Trgu Republike u Beogradu

13:30 – 14:30: Ručak u CZKD-u

14:30h – 17:30: Pauza

17:30 – 19:00: Stvaramo alternativnu istoriju – promocija knjiga

(Promocija se održava u maloj sali “Učitelj-neznalica”)

  • “Etika hrabrosti” Ksenije Atanasijević

Govore: Zagorka Golubović, Daša Duhaček, Lino Veljak i autorka Ljiljana Vuletić

Moderira: Adriana Zaharijević

  • „Krivo srastanje“ – omaž antimilitarističkoj borbi Bojana Tončića

Govore: Vesna Rakić Vodinelić i Žarko Korać

  • Kalendar (dvadesotomesečni) Žena u crnom – sadrži dvadeset fotografija: Vesne Pavlović, Biljane Rakočević i Srđana Veljovića

Predstavljaju: Jasmina Tešanović i Snežana Tabački

19:00 – 20:00: Pamtimo – in memoriam našim drugaricama i drugovima

Izložba “Uvek neposlušne – mi ostavljamo trag…”

Izložbu otvaraju: Ana Vilenica, Marija Vidić i Silvija Dražić

Počinje izvođenjem himne ŽuC-a “Uvek neposlušne” ( aktivistkinje ŽuC-a, hor Proba i svi/e prisutne i prisutni)

20:00h – 24:00 (i duže): Drugarsko veče

“We are witches”( “Mi smo veštice”), himna Međunarodne mreže Žena u crnom

Hor Proba, angažovani hor iz Beograda

Hoću – neću, anarho-pank grupa iz Kraljeva

Mi smo aktivistkinje, pesnikinje, umetnice, igračice, pevačice, žonglerke, kuvarice…

Revolucionarna snaga smeha, pesme, plesa…

E-novine, 07.10.2011.

Peščanik.net, 07.10.2011.