U subotu 25. maja u Novom Sadu počinje 58. festival nacionalne drame i pozorišta, Sterijino pozorje, sa osam umesto najavljenih devet predstava u takmičarskom programu domaće selekcije.

Predstava koja nedostaje je “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić, iz koprodukcije Bitefa, Hartefakta i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Iz direkcije Pozorja saopštili su da odsustvo ove predstave neće poremetiti festivalski program. “Sve ostaje isto, osim što će u programskoj knjižici festivala termin te ranije najavljene predstave 31. maja biti obeležen zvezdicom”.

U Sterijinom pozorju nisu komentarisali povlačenje predstave već su istakli da se ponekad i “ćutanjem može dostojanstveno braniti umetnost”.

Početkom aprila rediteljka Selma Spahić poslala je otvoreno pismo direkciji Pozorja u kom je saopštila da neće učestvovati u programu budući da su se i njen rad na predstavi ali i njena najdublja uverenja našli u direktnom sukobu sa odlukom Pozorja da čast svečanog otvaranja festivala prepusti Emiru Kusturici.

“Imamo etičku dužnost da se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju borimo protiv nacionalističke truleži i retorike. Na nama je da zauzmemo jasan stav i da vladajućim političkim strukturama damo do znanja da nećemo klimati glavom na pokušaje da se i umjetnost iskoristi kao sredstvo ideološke propagande”, napisala je Selma Spahić.

Prošle sedmice njenu odluku podržalo je i pozorište iz Zenice.

Izvori: e-Novine, Tanjug

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 24.05.2013.