Glasački listići za lokalne izbore na Kosovu 3. novembra imaće logo Centralne izborne komisije bez posebnih državnih obeležja, odlučeno je u ponedeljak većinom glasova. Kako prenose prištinski mediji, kompromisnom dizajnu usprotivili su se članovi CIK iz opozicione stranke Pokret samoopredeljenje, ali i iz Alijanse za novo Kosovo koja učestvuje u vlasti.

Na kritike da je ustupak Beogradu protivustavan predstavnici CIK uzvratili su da logo ovog tela u sebi već ima državne oznake Kosova, piše Koha ditore. Na sastanku CIK takođe je odlučeno da se rok za dostavljanje biračkog materijala glasačima iz inostranstva produži za dve nedelje.

Koha ditore navodi da je raspravu i glasanje o ovim pitanjima pokrenuo član CIK iz redova srpske Samostalne liberalne stranke.

Lokalni izbori 3. novembra trebalo bi da budu sprovedeni u svih 38 opština na Kosovu, uključujući i opštine na severu gde je u toku razgradnja paralelnih institucija Srbije, u skladu sa briselskim sporazumom. Opštine sa većinskim srpskim stanovništvom u ostalim delovima Kosova ranijih godina su već uključene u izborni proces.

Prištinski mediji najavili su i još jednu rundu razgovora premijera Kosova i Srbije u Briselu za 8. septembar, gde će se osim zasad nerazrešenog problema telekomunikacija, razgovarati i o spornim pitanjima vezanim za izlazak kosovskih Srba na izbore.

Beograd je do sada izdejstvovao odlaganje lokalnih izbora za mesec dana, a osim državnog grba na glasačkim listićima u pitanje je dovedena i „statusna neutralnost“ OEBS, koji bi trebalo da pomogne u organizaciji izbora u četiri opštine na severu kao i da raseljenim građanima omogući glasanje poštom. Pored centra za distribuciju i prikupljanje materijala u Nišu, OEBS je najavio i nekoliko mobilnih timova za centralnu Srbiju.

Uprkos naporima da animira Srbe za još jedan oblik „borbe“, još nije izvesno hoće li sever poslušati Beograd i učestvovati na kosovskim izborima. Zvaničnici su se opredelili za politiku viktimizacije, pretnji i apela na patriotska osećanja. Tako je premijer Ivica Dačić ocenio da Srbija mora da se „bori“ za Srbe na Kosovu „da ostanu na teritoriji na kojoj žive kako ne bi došla albanska čizma i izvršila pogrom“. Prema njegovom objašnjenju za Srbe treba da se glasa da bi se formirala zajednica srpskih opština kako bi „taj Srbin“ jednom mogao da kaže da „ova zajednica srpskih opština misli da ne treba da živi na nezavisnom Kosovu“.

Još nije formirana takozvana jedinstvena srpska lista, za čije učešće na izborima Beograd vrši snažan pritisak, dok su se pojedine stranke već prijavile.

Rok za prijave učešća na lokalnim izborima na Kosovu ističe 4. septembra.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 03.09.2013.