Bivši ministar policije Dušan Mihajlović proglašen je krivim za produženu klevetu bivšeg šefa biroa Vlade za komunikacije Vladimira Popovića.

Prvi osnovni sud u Beogradu je naložio Mihajloviću da plati 200.000 dinara. To je maksimalna kazna za krivično delo produžene klevete.

Sudija Violeta Jovanović rekla je da će Mihajloviću ako ne bude platio kaznu u zakonskom roku, svakih 1.000 dinara kazne biti zamenjeno sa po jednim danom zatvora.

Popović je u tužbi, koju je podneo 2007, naveo da ga je Mihajlović u 47 tekstova, intervjua i izjava na najgrublji način klevetao u vezi sa njegovom ulogom u vladi premijera Zorana Đinđića i povezivao ga sa organizovanim kriminalom.

Na današnjem suđenju Popović i Mihajlović su se u završnim rečima međusobno optuživali za događaje vezane za političku pozadinu ubistva premijera, ali su obojica, sa različitim obrazloženjima, naveli da će presuda imati istorijski značaj.

Popović je u završnoj reči naveo da je Mihajlović 2007. u strahu od hapšenja pristao da “glumi pajaca i laže” da bi lažnim optužbama na račun Popovića skrenuo pažnju javnosti sa političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića i povezanosti tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i ljudi bliskih njemu.


Završne reči: Mihajlović VS Popović

Popović je u završnoj reči rekao da Mihajlović nije izneo nijedan dokaz za tvrdnju da je bivši šef Biroa za komunikacije bio “gospodar života i smrti i šef mafije”.

“Umesto toga, on je zloupotrebio postupak i od suđenja uz pomoć Miškovićevih medija pokušao da napravi političku tribinu da bi izgledalo kao da se meni sudi”, rekao je Popović.

Popović je rekao da je Mihajlović “najpokvareniji političar” i primer nedodirljivog moćnika, koji je prvo bio službenik Državne bezbednosti, pa predsednik opštine, a onda i potpredsednik Vlade u vreme Slobodana Miloševića, kada je istovremeno razvijao i privatni biznis.

Mihajlović je u završnoj reči istakao da se nije prepoznao u Popovićevoj završnoj reči.

“Sve što je Popović rekao nije istina. Tvrdnja da mi je Mišković naložio da krenem u kampanju protiv Popovića je do te mere besmislena da je to samo Popović mogao da smisli. Stanka Subotića Caneta kod mene je doveo Popović, a da me prethodno nije obavestio da će dovesti Subotića”, rekao je Mihajlović.

 
B92, 16.03.2011.

Peščanik.net, 17.03.2011.

Srodni linkovi: