- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Milorad Pupovac dobio nagradu Konstantin Obradović

Beogradski centar za ljudska prava nagradio je danas predsednika Srpskog nacionalnog veća Milorada Pupovca za unapređenje ljudskih prava.

Pupovac, koji je i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom Saboru, dobio je nagradu “Konstantin Obradović”.

Žiri Beogradskog centra za ljudska prava dodelio je Pupovcu to priznaje zbog, kako je rečeno, niza aktivnosti na polju poboljšanja ljudskih prava u “vrlo teškim i složenim uslovima”, kao i zato što je “uspevao da se stanje ljudskih prava u Hrvatskoj postepeno popravlja i posluži kao uzor za druge sredine”.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević je, obrazlažući odluku, kazao da je “Pupovac imao uticaja i van materijalne sfere time što je političarima u Hrvatskoj svih orijentacija nametnuo prosvećeniji i uljuđeniji način komunikacije”.

Takođe je doprineo da se ekstremistički stavovi, koji i dalje postoje, “sateraju u političko podzemlje, gde im je i mesto”.

Pupovac je naveo da nije očekivao nagradu, ali da mu ona mnogo znači.

– Nagradu nisam očekivao, pre svega mi znači zato što dolazi od ljudi koji su mi početkom devedesetih pokazali kako se bori za ljudska prava, kao i kako se misli, govori i radi u zaštiti univerzalnih ljudskih vrednosti – rekao je Pupovac.

U žiriju su, pored Dimitrijevića, bili i Filip David i Vesna Pešić, a o nagradi je odlučeno jednoglasno.

 
Danas, 05.12.2010.

Peščanik.net, 06.12.2010.