Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

U petak je Srbijom prostrujala vest da država planira osnivanje saveta za borbu protiv abortusa. Tu vest je preneo list Informer citirajući ministarku bez portfelja Slavicu Đukić Dejanović. Prema Informeru, Đukić Dejanović je izjavila da „…želimo da stvorimo telo koje će sve žene, ne samo trudnice, upoznati sa štetnim stranama abortusa. Sve žene će pre nego što zatrudne, dolaziti na razgovore i po savete o trudnoći, ali i o posledicama prekida trudnoće. U ovo bi bio uključen i nevladin sektor, sveštenici i razni stručnjaci koji mogu da pomognu“. Ubrzo je usledila oštra reakcija javnosti. Funkcionerka LSV-a Maja Sedlarević i potpredsednica DS-a Tamara Tripić osudile su osnivanje takvog saveta. Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, podsetila je da se pravo žena na abortus ne može osporiti. Novinarke Vremena Jovana Gligorijević i Tamara Skrozza pridružile su se osudi osnivanja saveta. Gligorijević je napisala komentar „Proći ćete kao Poljska“, dok je Skrozza organizovala slanje mejlova ministarki bez portfelja.

Nakon svega toga javila se i Đukić Dejanović. Informer je pogrešno interpretirao njenu izjavu, tvrdi ministarka. U izjavi za televiziju N1 naglasila je da je „…pravo na abortus isključivo pravo svake žene i njeno neotuđivo pravo za koje se uvek zalagala“. Takođe je podvukla da je pravo na abortus civilizacijska tekovina, i da neće biti zabrane abortusa. Međutim, iako ministarka negira osnivanje saveta za borbu protiv abortusa, i deklarativno podržava pravo svake žene na abortus, njena izjava ne uliva mnogo nade.

U izjavi nešto kraćoj od deset minuta, Đukić Dejanović govori o savetovalištima u kojima bi žene trebalo da dobiju informacije vezane za trudnoću i prekid trudnoće. Osnovna funkcija tih savetovališta bi trebalo da bude edukativna. I pored toga, i pored činjenice da je veliki broj abortusa praćen procentualno malim brojem korisnica savremenih sredstava kontracepcije (prema podacima Ujedinjenih nacija za 2015. godinu, savremenim metodama kontracepcije u Srbiji se služi 22,1% udatih ili žena u partnerskim odnosima), ministarka ni u jednom trenutku ne pominje edukaciju o kontracepciji. Kada govori o edukaciji govori isključivo o reproduktivnom zdravlju, trudnoći i prekidu trudnoće. Edukaciju o reproduktivnom zdravlju vezuje isključivo za ta savetovališta, odnosno, nema naznaka da bi seksualno obrazovanje moglo da bude uvedeno u srednje i eventualno osnovne škole.

Sa druge strane, ministarka je nekoliko puta pomenula „pronatalne politike“ i „pronatalne uticaje“.

Upitana za mogućnost da se u tim savetovalištima, pored stručnjaka iz oblasti vezanih za reproduktivno zdravlje nađu i sveštena lica, Đukić Dejanović je odgovorila potvrdno. Negirala je mogućnost da prisustvo sveštenih lica u takvima savetovalištima može dovesti do osećanja srama žena koje žele da se odluče na abortus, uz obrazloženje da bi oni bili tu za razgovor sa vernicama koje takav razgovor žele. Ministarka je naglasila da bi ta sveštena lica trebalo da budu obrazovana. Možda ministarka planira da se u savetovalištima angažuju sveštenici koji su takođe doktori medicine ili možda psiholozi. To je ostalo nejasno. U svakom slučaju, samo prisustvo sveštenih lica u pomenutim savetovalištima može imati posramljivački efekat na žene koje razmišljaju o abortusu.

Najproblematičniji deo izjave ministarke dolazi na samom kraju:

„Žena treba više da zna o tome šta prekid trudnoće znači po njeno zdravlje, po njenu dušu, po njenu, na kraju reproduktivnu funkciju i po potrebu da zadovolji budući roditeljski nagon. Mislim da tu moramo vrlo ozbiljno raditi i to od nivoa obrazovanja devojčica i dečaka i mladih, odnosno mladića i devojaka kroz ta savetovališta za mlade.“

Kada ministarka govori o posledicama abortusa po zdravlje žene, po njenu „dušu“, teško da se može očekivati da će u savetovalištima žene dobijati bilo kakvu informaciju osim negativne. To jest, da će u tim savetovalištima dobijati informacije da abortus negativno utiče na njihovo zdravlje i na njihovu „dušu“. To je veoma daleko od istine. Negativnih posledica na ženu može biti samo ukoliko joj se nametne odluka, bilo o nošenju trudnoće do kraja, bilo o prekidu trudnoće. A kada se susretne sa „stručnim/sveštenim licima“ kojima je posao da propovedaju pronatalne politike, lako se može desiti da donese odluku da trudnoću iznese do kraja iako to ne želi ili ne može u tom trenutku. Što se tiče posledica po zdravlje žene, komparativna studija vršena u SAD-u od 1998. do 2005. godine pokazala je da je rizik od smrti 14 puta veći prilikom porođaja, nego prilikom legalnih, sigurnih abortusa. Hoće li žene u savetovalištima dobiti i taj podatak?

Podsetimo se, ovo je tek drugi značajniji izlazak u javnost ministarke bez portfelja. Đukić Dejanović je septembra meseca bila predmet rasprave kada je sugerisala da su za visok broj abortusa odgovorne obrazovane, ekonomski obezbeđene žene stare od 30 do 33 godine. Tada je i najavila formiranje posebnog Demografskog saveta koji će se baviti rešavanjem problema nataliteta. Sada je potvrdila formiranje tog saveta na čijem čelu će biti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Dakle, u obe izjave ministarka podvlači da je veliki broj abortusa problem, bez fokusiranja na pravi problem koji do toga dovodi – izuzetno nizak stepen korišćenja savremenih metoda kontracepcije. Sada je pokušala da malo ublaži izjavu o materijalnom stanju, napominjući da je ekonomski faktor izuzetno bitan i da se mora uzeti u obzir. Međutim, ministarka nije prokomentarisala ukidanje povraćaja PDV-a na dečju opremu.

Možda se predložena savetovališta neće zvati „Saveti za borbu protiv abortusa“, ali je iz izjava ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, kako sadašnjih, tako i ranijih, jasno da će im to svakako biti funkcija.

Peščanik.net, 26.12.2016.

Srodni link: Ministarka bez srama

TEMA – FEMINIZAM