Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva kupilo je sredinom ove godine ukupno 2.616 knjiga, odnosno 24 naslova, od izdavačkog preduzeća Stubovi kulture-Vreme knjige d.o.o. čiji je vlasnik bio tadašnji ministar Predrag Marković, saznaje Pištaljka. Odluku o izboru svog preduzeća potpisao je lično ministar Marković, dok je ugovor i rešenje o prenosu sredstava ministrovoj firmi potpisala tadašnja državna sekretarka i ministrova partijska koleginica Snežana Stojanović Plavšić. Vrednost knjiga koje je ministarstvo budžetskim novcem otkupilo od ministrove firme za potrebe javnih biblioteka u Srbiji iznosi 1.171.903,12 dinara.

Marković je 9. aprila 2012. potpisao odluku kojom je raspodelio 89.978.938,37 dinara izdavačkim preduzećima i autorima koji samostalno izdaju svoje knjige. Na konkurs Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva za otkup javnih publikacija objavljenih 2011. godine za potrebe javnih biblioteka u Srbiji prijavilo se 220 izdavača. Komisija je predložila ministru da izabere 191 izdavača, uključujući i izdavačko preduzeće Stubovi kulture-Vreme knjige. Inače, ovo preduzeće se nalazi među 24 izdavača koja su od ministarstva dobila iznos veći od milion dinara.

U ugovoru o nabavci knjiga koji je potpisan 17. aprila između ministarstva kulture i firme Stubovi kulture-Vreme knjige d.o.o., navodi se da ministarstvo zastupa ministar Predrag Marković, a ministrovu izdavačku firmu direktorka Vesna Tešić. Međutim, na mesto na kom je bilo predviđeno da potpis stavi ministar Marković, umesto njega je to učinila tadašnja državna sekretarka i funkcionerka stranke G17 plus, odnosno URS, Snežana Stojanović. Vrednost ugovrene nabavke knjiga je iznosila 1.171.903,12 dinara, a iz predračuna i računa se vidi da je reč o 2.616 knjiga, odnosno 24 naslova.

Saradnik Pištaljke je došao i do rešenja od 11.5.2012. godine, kojim je odobren prenos budžetskih sredstava sa računa ministarstva na račun firme Stubovi kulture-Vreme knjige, a u kome je istaknuto ime i prezime Predraga Markovića, njegova funkcija, kao i potpis Markovićeve resorne i stranačke koleginice Snežane Stojanović. Prema podacima Uprave za trezor suma od 1.171.903,12 dinara je uplaćen 14.6.2012. godine na račun ministrove firme.

Promena direktora u firmi Stubovi kulture-Vreme knjige d.o.o. u kojoj Predrag Marković ima 100% vlasničkog udela izvršena je rešenjem Agencije za privredne registre od 7.3.2011. godine. Tada je umesto Markovića poziciju direktora preuzela Vesna Tešić Milovanović. A prenos upravljačkih prava sa sebe na novu direktorku preduzeća ministar je izvršio ugovorom od 5.3.2011. godine. Međutim, ministar je pokušao da i dalje bude urednik knjiga koje njegova firma izdaje, ali je u junu 2011. godine takav zahtev odbijen od strane Agencije za borbu protiv korupcije. Prema oceni Agencije, ministar se nalazio u sukobu interesa, zbog čega je morao da napusti poziciju urednika svih izdanja.

Još tada se Marković pravdao da je bio motivisan „javnim interesom“ da rastereti državni budžet jedne ministarske plate i da umesto više od 100.000 dinara iz budžeta nastavi da prima platu od 40.000 dinara u sopstvenoj firmi. Podsećanja radi, ministar je tada tvrdio da njegova izdavačka kuća ranije nije učestvovala niti aplicirala za sredstva iz budžeta na konkursima Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

U autorskom tekstu koji je 25.8.2012. godine objavila Politika, bivši ministar, a sadašnji poslanik Predrag Marković je priznao da se njegova firma javila na poslednji konkurs za otkup knjiga za fondove javnih biblioteka i to „posle reakcija biblioteka koje su trajno ostale bez naslova vodećih srpskih pisaca“. Povod za reakciju bivšeg ministra bila je vest da je Agencija za borbu protiv korupcije podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktorke Stubova kulture-Vreme knjige Vesne Tešić Milovanović zbog neprijavljivanja učešća u javnim nabavkama i ishoda postupaka javnih nabavki, na šta firme državnih funkcionera obavezuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Agencija je stvarno uputila pre skoro dva meseca obaveštenje i pitanja. „Stubovi” su na obaveštenju zahvalili a na pitanja ljubazno odgovorili (kuća nije učestvovala ni u kakvom javnom nadmetanju niti na tenderu za javne nabavke) uz pojašnjenja, priloženu dokumentaciju i spremnost da u slučaju ma kakve nejasnoće pruže dodatne ili nove informacije. Da li je u pitanju nečija pravna aljkavost, lenjost, nerazumevanje ili namera, saznaće uskoro“, napisao je Marković za Politiku.

Dokumentacija do koje je Pištaljka došla nesumnjivo demantuje reči ministra i pokazuje da njegova firma ne samo da je učestvovala na javnom nadmetanju, odnosno konkursu za otkup knjiga za potrebe javnih biblioteka u Srbiji, nego je to nadmetanje rezultiralo time da ministar sam sebi „nabaci“ zaradu od 1.171.903,12 dinara.

Pištaljka je ranije otkrila da je Markovićevo preduzeće Stubovi kulture-Vreme knjige u decembru 2009. godine dobilo kredit od 9,6 miliona dinara (tada 100.000 evra) iz Fonda za razvoj Republike Srbije. U roku od svega tri nedelje kreditne procedure, uz grejs period od 9 meseci, rok otplate od 2 godine i simboličnu kamatnu stopu od 2,5 odsto na godišnjem nivou, Markoviću su kredit odobrile njegove partijske kolege iz stranke G17 plus.


Prilozi:

Uplate iz budžeta preduzeću Stubovi kulture-Vreme knjige

Ugovor Ministarstva kulture sa Stubovima kulture (strana 1, strana 2)

Rešenje o promeni direktora preduzeća u APR-u

Rešenje Ministarstva o prenosu sredstava

Predračun Stubova kulture poslat Ministarstvu kulture

Račun Stubova kulture poslat Ministarstvu kulture

Ivan Ninić, Pištaljka, 19.09.2012.

Peščanik.net, 19.09.2012.