Prosvjed Palestinaca na granici Izraela i Gaze, foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/PIXSELL

Prosvjed Palestinaca na granici Izraela i Gaze, foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/PIXSELL

S obzirom na to da parazitira na tragediji holokausta dok istovremeno Palestince drži zatočene u ‘najvećem logoru na otvorenom na svijetu’, vladajuća izraelska desnica svakako spada među prvake cinizma i hipokrizije. No današnja ceremonija izmiještanja američke ambasade iz glavnog grada Tel Aviva u Jeruzalem nadmašila je uobičajene standarde. Jer dok su Jared Kushner, visoki savjetnik svoga punca Donalda Trumpa, i izraelski premijer Benjamin Netanjahu držali svoje tronute i lažima impregnirane govore, dok je Kusnherova supruga i Trumpova kćerka Ivanka Trump u bež mantilu i ispeglane kose paradirala pred zgradom ambasade sa zadatkom da je ‘posveti’, nešto dalje tijela ubijenih Palestinaca gomilala su se iz minute u minutu. Do kraja ceremonije broj poginulih civila u prosvjedima duž izraelske granice s Gazom popeo se na 44, a ranjeno je oko 2000 ljudi.

Bio je to sedmi po redu Marš za povratak, kojim Palestinci traže ukidanje po svim međunarodnim standardima ilegalne okupacije palestinskih područja – a to uključuje i Istočni Jeruzalem – kao i pravo na povratak izbjeglica protjeranih prije 70 godina, kada je osnovana izraelska država, odnosno njihovih potomaka. Dan nakon preseljenja američke ambasade, u utorak, obilježit će se okrugla obljetnica osnivanja Izraela, koju Palestinci, zbog prisilnog egzodusa 700.000 ljudi, nazivaju ‘katastrofom’, pa se očekuje rekordni broj palestinskih žrtava.

Govori Jareda Kushnera i Benjamina Netanjahua imali su dosta sličnosti, a najupadljivije bile su inzistiranje na pojmu ‘istine’ te privatizacija Trumpovog političkog poteza, simboličkog bremena bez presedana, jer se njime pobijaju zadnje nade da će Palestinci dobiti državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Kushner je već u prvoj rečenici rekao da je SAD ovime ‘priznao istinu’, onu da je ‘Jeruzalem prijestolnica Izraela’, da bi potom nanizao sve one vrijednosti koje su njegovoj zemlji i Izraelu ‘zajedničke’ – slobodu, ljudska prava i demokraciju – unatoč tome što se izraelski tretman Palestinaca svodi na režim aparthejda, onaj u kojemu za građane drugog reda nema ni slobode, ni ljudskih prava, niti demokracije.

Kushner se potom kao zaslužnima za promicanje mira zahvalio cijelom nizu američkih jastrebova, pa zatim pozdravio Trumpovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Konstatirao je da je ‘iranska agresija prijetnja cijelom svijetu’, na što su se uzvanici s euforičnim pljeskom digli na noge. Palestinske civile koji u Gazi prosvjeduju nazvao je ‘dijelom problema, a ne rješenja’ te u patetičnom tonu najavio da će ovaj potez Amerike dovesti do mira u regiji.

‘Ja sam ovdje kao ponosni Amerikanac i unuk preživjelih holokausta’, rekao je. ‘U uredu na stolu držim fotografiju djeda i bake, da me podsjeća na to koja se cijena plaća kada nacije ne razlikuju dobro i zlo i koju je presudnu ulogu Amerika igrala da vaga pretegne na stranu pravednih’, zaključio je na kraju, uz apel Bogu da blagoslovi SAD i Izrael.

Nakon Kushnera, okupljenima se obratio Netanjahu, do te mjere razgaljen od sreće da se njegov poslovično arogantni gard posve zagubio, ustupivši mjesto otvorenom ulizivanju ‘najmoćnijoj zemlji na svijetu’. ‘Nemamo boljih prijatelja na svijetu!’, ‘Jared Kushner i Ivanka Trump, ovaj događaj je testament svih vaših nastojanja za mir!’, ‘Kakav veličanstven dan!’, ‘Priznavanjem povijesti vi stvarate povijest!’, ‘Svi smo vam zahvalni!’, ‘Ambasadore Friedman, vi ste prvi američki ambasador u Jeruzalemu i ta će privilegija zauvijek ostati vaša!’, ‘Hvala Americi što propagira istinu i mir!’, nizali su se premijerovi usklici. Potom se zahvalio ‘hrabrim vojnicima koji štite granicu dok mi ovo govorimo’ te pozdravio obavještajne agencije Mossad i Shin Bet.

Netanjahu je u dva navrata naglasio da je Jeruzalem ‘uvijek bio i uvijek će biti glavni grad židovskog naroda i židovske države’, štoviše ‘nedjeljiv’, čime je poručio da ideja Istočnog Jeruzalema kao glavnog grada Palestine za njega nije opcija. Uz prisjećanje na djetinjstvo u Jeruzalemu, Netanjahu je također završio blagoslovima, ne spomenuvši Palestince nijednom riječju.

Video porukom u proslavu se uključio i Donald Trump, koji je također naglasio da je Amerika ovim činom ‘priznala evidentno – da je Jeruzalem glavni grad Izraela’, ne objasnivši pritom zašto bi to bilo ‘evidentno’.

Preseljenje ambasade, inače, dio je Trumpovog ‘mirovnog plana’ za Bliski istok, plana o kojemu se ne zna gotovo ništa osim da u pregovorima o njemu sudjeluju američki saveznici Egipat, Jordan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. No budući da svaki potez njegovog naizgled bezumnog mahnitanja ide za tim da zadovolji interese najtvrđe desnice, prilično je izvjesno da taj plan ni po čemu neće biti mirovni.

Novosti, 14.05.2018.

Peščanik.net, 15.05.2018.