U četvrtak 5. aprila 2012. u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Grada Sarajevo, a u partnerstvu sa Općinom Centar, Konzorcij projekta (FAMA International, Internacionalni teatarski festival MESS, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, Obrazovanje gradi BiH), prvi put će javno predstaviti projekat “Muzej Opsade – Umijeće življenja 1992-1996 – FAMA kolekcija”. Cilj Muzeja je da mapiranjem činjenica, dokaza, uzroka i posljedica, priču o opsadi prikaže u svjetlu savremenih događaja, prepreka, strahova i aspiracija – nudeći obrazovni materijal za suočavanje s izazovima 21. stoljeća.

Jedinstveni vizuelni događaj održat će se na otvorenom, na mjestu koje je za izgradnju Muzeja donirala Općina Centar u parku Hastahana (Marijin Dvor, između Kranjčevićeve i Titove ulice). Prezentacija će početi u 21 sat i svi građani i građanke Sarajeva su pozvani da prisustvuju multimedijalnoj projekciji koja će na artistički i apstraktan način pokazati koncept muzeja i materijala koji će se nalaziti u njemu.

“Na konstrukciji 10×10 metara, na specijalnom platnu, scenarij i priča muzeja će biti ispričana uz pomoć 3D i 2D animacija, grafičkog i zvučnog dizajna te muzike, uz pomoć projekcijskih “mapping” tehnologija”, objasnio je Davor Vidović iz Vizual studija, vođa programerskog tima, ističući kako će se na kraju gledaocima dati vizija sadržaja u muzeju kao i materijalizacija samog objekta.

Muzej će biti jedinstvena riznica ljudskog znanja, domišljatosti, kreativnosti i inteligencije iskazanih usred urbane postkataklizme. Muzej je baština ovjekovječenih lica i glasova koji su oblikovali najdužu opsadu u modernoj istoriji čovječanstva. “Svrha Muzeja je da, kao takav, radi dobrobiti globalne javnosti postane simbol i spomenik za snagu Ljudskog uma – Dostignuća – Domišljatost u Preživljavanju – Kreativnost – koje su građani Sarajeva iskazivali tokom četiri godine terora na svim nivoima”, istakla je Suada Kapić, članica Konzorcija i autorica Projekta.

Format Muzeja bit će realiziran na dva osnovna nivoa. Stalni objekat sadržavat će stalnu postavku, privremene izložbe i instalacije, razvojne obrazovne projekte, istrazivački centar, digitalnu biblioteku i arhiv, te uspostavljenu mrežu u realnom vremenu sa drugim gradovima i institucijama. Drugi nivo sadržaja bit će FAMA Kolekcija, višejezični interaktivni obrazovni internetski portal, kojim se proširuju doseg i uticaj Muzeja. Zbog toga će virtuelna FAMA kolekcija biti donirana Muzeju u trajno vlasništvo od strane FAMA tima kao vlasnika Kolekcije, a bit će dostupna od 6. aprila putem stranice www.famacollection.org i na engleskom jeziku.

Informisati – Obrazovati – Inspirirati raznoliku regionalnu i globalnu publiku ustanovljavanjem institucije svjetske klase koja će kroz svoju jedinstvenu kolekciju i novu formu obrazovanja postati spomenik Ljudskoj prirodi – Inteligenciji – Kreativnosti osnovna je ideja koja stoji iza ovog jedinstvenog projekta od značaja za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.


Dvadeset godina pretočenih u tehnologiju 21. stoljeća

U četvrtak 5. aprila 2012. bit će promovirana virtuelna FAMA kolekcija koja se smatra najvećom svjetskom nezavisnom kolekcijom multi-medijalnih projekata o opsadi Sarajeva (1992-1996) i dešavanjima u vezi sa raspadom Jugoslavije (1991-1999). Kolekcija predstavlja novi pristup dokumentovanju činjenica i dokaza, te mapiranju uzroka i posljedica događaja uobličavanjem u formu pristupačnu širokom spektru publike.

„Metodologija mapiranja, dokumentovanja dokumenata i dokumentarne animacije pokrenuta je i razvijena tokom prikazivanja nekih od najsloženijih povijesnih događaja u periodu 1991-1999, a sada će biti predstavljena u digitalnoj formi na internetu u svrhu edukacije i masovne upotrebe regionalnih i globalnih korisnika“, istakao je Miran Norderland, autor virtualne FAMA kolekcije i vođa projekta.

Nastajala u proteklih dvadeset godina, Kolekcija je najobimnija i najobuhvatnija Govorna istorija o iskustvu preživljavanja Opsade Sarajeva 1992-1996, koja sadrži ukupno 60 sati video-materijala u vidu intervjua, video-materijala snimanih uživo i tematskih video-kompilacija. Također, Kolekciju čine i Anketa o preživljavanju ’92.-’96, sa odgovorima na 31 pitanje 4.637 pojedinaca iz svih gradskih četvrti tokom Opsade, preko 10.000 tekstualnih podataka koji se odnose na iskustva i događaje tokom razdoblja 1991-1999, preko 3.000 vizuelnih podataka (fotografije, video-materijali, crteži, animacije, detaljne mape, ilustracije), koji predstavljaju različite događaje i teme: od Raspada Jugoslavije do Opsade Sarajeva; od Pregovora za potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma do Historije i nastanka Kosova, i Genocida u Srebrenici.

„Proces digitalizacije trajao je oko 18 mjeseci, pri čemu je napravljena baza podataka gdje je svaki poseban dokument arhiviran, kodiran i tagovan“, objasnio je Davor Vidović, voditelj programerskog tima, „Dizajnirana web-stranica koja će svečano početi sa radom 5. aprila 2012. u 22 sata ažurirat će se novim informacijama, a korisnici mogu postati akteri/dio historije opsade Sarajeva, jer će im biti omogućeno da ispričaju svoju priču o Opsadi.“

Autori Kolekcije će donirati njen sadržaj projektu: Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja 1992-1996 – FAMA kolekcija.

 
Fama Kolekcija

Peščanik.net, 04.04.2012.


[ssba-buttons]