Tim koji čine četiri studenta proćiće kroz Srbiju na svom putu dugom 6500 kilometara koji prelaze na biciklima radi sakupljanja materijalne pomoći usmerene ka nabavljanju neophodnih medicinskih sredstava za brigu o novorđenim bebama i žrtava opekotina. Inicijativu je pokrenuo Eugen Kin (21), dijabetičar, nakon što je saznao koje se sve restrikcije primenjuju na medicinska sredstva usmerena ka Gazi. Nakon diskusije sa prijateljima, mala grupa je odlučila da krene na put iako nema nikakvog biciklističkog iskustva.

Njih četvorica krenuli su na ovaj iscrpljujući put 22 juna iz Irske prelazeći 160 kilometara puta dnevno i odmarajući se samo jednom nedeljno. Na svom putu kroz Beograd, biciklisti će se sastati sa Markom Karadžićem, državnim sekretarom Republike Srbije za ljudska i manjinska prava, palestinskim ambasadorom u Srbiji i generalnim konzulom Republike Irske u 11 časova u ponedeljak, 13 jula u zgradi Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ovi odlučni biciklisti dobili su podršku širom sveta, uključujući i zvanično priznanje koje je usvojio Parlament Škotske kao i prijem u irskom Parlamentu koji su upriličili poslanici i senatori Irske. Na svom proputovanju kroz četrnaest zemalja, tim će dokumentovati svoje putovanje na svom internet sajtu putem inovativne tehnologije koja im omogućava da telefonom direktno komuniciraju sa posetiocima svoje web-stranice.

Prema Eugenu Kinu, medicinska infrastruktura Gaze teško je oštećena usled dvogodišnje opsade koja je doprinela izgladnjivanju i mnogim smrtnim slučajevima koji su mogli biti predupređeni. “Radimo sa dobrotvornom organizacijom “Medicinska pomoć za Palestinu” – MPP – da malom pomoću doprinesemo poboljšanju situacije,” kaže Eugen. Govoreći o svom zdravstvenom stanju, kaže: “Do sada su nivoi šećera u krvi savršeni i naš tim za podršku sve je ovo učinio mogućim, čak nam pripreme i obroke koji nas čekaju kada siđemo sa bicikala.”

Ne postoje nikakve garancije da će tim i uspeti da uđe u Gazu. Ipak, ukoliko uspeju, njihovo pomoćno vozilo će biti poklonjeno bolnici za rehabilitaciju koja je delimično uništena u januarskoj ofanzivi. “Naše vozilo ima naše slike na strani, ne možete ga promašiti na putevima Srbije. Mi ćemo nastaviti sa našim naporom da podignemo što više sredstava za MPP.” rekao je Ronan Šian. “Sav novac koji prikupimo ide direktno u humanitarne svrhe. Mi ne diramo ni cent.”

Tim čine Eugen, student prostornog planiranja, Džon Maer (30), student postdiplomac medicine, Ronan Šian (21) student farmacije i Gerod Okvin (29) doktorski student prava. Svi članovi tima išli su u istu srednju školu. Pomoćno vozilo koje prati tim voze Džon Litl (23), stažista psihoterapeut i Tom Vats (21), student psihologije.

Web prezentacija akcije nalazila se na adresi http://pathwaystopalestine.com/.

Peščanik.net, 11.07.2009.