Ustavni sud Srbije je odbio da zabrani Srpski narodni pokret (SNP) 1389 iz Beograda i SNP Naši iz Aranđelovca jer se ne slaže sa Tužilaštvom da ruše ustavni poredak, ustavna prava, izazivaju mržnje i diskriminaciju. Uoči odluke Ustavnog suda, Naši su objavili listu “antisrpskih nevladinih organizacija” koje treba najhitnije zabraniti jer bi priznale “lažnu državu Kosovo”. Na spisku žigosanih je 20-ak organizacija: Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom, Sandžački odbor za ljudska prava, Građanske inicijative, organizacije koje promovišu prava LGBT populacije, Amnesty International – oni koji su od 1990. bili protiv zloslutnih izama Slobodana Miloševića. Jedina koja se solidarisala sa prokazanima je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, jedna od tridesetak trećerazrednih ispostava izvršne vlasti.

Osokoljeni odlukom Ustavnog suda, legitimizirani Naši su objavili nove spiskove. U ponedeljak su nanišanili u Ivana Vejvodu, prvog čoveka američkog Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) koji finansira „nezavisno Kosovo“. Traže „momentalno zatvaranje kancelarije“ BTD u Beogradu koja plaća „šiptarske organizacije“, hapšenje „agenta Vejvode i svih odgovornih za teška krivična dela višegodišnjeg podrivanja ustavnog poretka“ Srbije. Na poternici je ime još jednog stranog državljanina u beogradskom BTD.

Vejvoda je bio savetnik za spoljnu politiku i evropske integracije premijera Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, dugogodišnji direktor Fonda za otvoreno društvo u Srbiji. Ima diplome pariskog Institut d’Etudes Politiques i poslediplomskih studija na Beogradskom univerzitetu.

Pre toga su Naši tražili zabranu tri novinarska udruženja i osam medija, među kojima su mediji u inostranom vlasništvu, u vlasništvu malih akcionara, a neki imaju onoliko čitatelja koliko autor tekstova u novini ima članova domaćinstva. Naši su na vlasti u Aranđelovcu u koaliciji koju vode naprednjaci predsednika države Tomislava Nikolića.

Na „crnom spisku“ nevladinih organizacija i medija su oni koje finansira „zloglasna fondacija NED, organizacija za sprovođenje specijalnih operacija CIA“. The National Endowment for Democracy (NED) se finansira iz budžeta SAD i podržava demokratski raspoložene NVO u stotinak država. Spisak Naših huči od pravopisnih i materijalnih grešaka, ali sastavljači zahtevaju da proskribovani elementi budu procesuirani i zabranjeni, a da se njihovi ostaci stigmatiziraju kao „strani agenti“.

Na dan koji svet hvali kao početak Francuske revolucije i nove evropske političke civilizacije, ruska Duma je 2012. sa tri glasa „protiv“ usvojila zakon o dodeli zvanja „strani agent“ nevladinim organizacijama koje dobijaju pare iz inostranstva. Ukoliko kriju da su „strani agenti“ prve ljude ovakvih NVO čeka krivična odgovornost. Podnosilac zakona je Jedinstvena Rusija Vladimira Putina. Kremlju lojalna omladinska organizacija takođe se zove Naši. To je paravojna snaga protiv “državnih neprijatelja”, Putinovih kritičara. Putinovi komsomolci su 2010. iz državnog budžeta dobili više od pet miliona eura. Toliki je novembarski kredit EBRD za obnovu metroa u Jerevanu.

Naši su listu za odstrel prosledili predsedniku i premijeru Srbije. Ćutljivcima. Na popisu medija za likvidaciju su B92, Blic, Danas, Peščanik, Vreme, Republika, Glas Amerike, Slobodna Evropa i Nezavisno udruženje novinara Srbije, jer se „finansiraju prljavim novcem albanske i hrvatske mafije i zato su proteklih 20 godina radili isključivo na satanizaciji sopstvenog naroda“.

Predsednik Srbije je bio zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja kad je ovaj kao potpredsednik vlade u februaru 2000. ciljao u novinare: „Vi ste izdajnici jer primate pare od Amerikanaca i uvek ste primali pare od Amerikanaca. Vi ste isti – i oni koji su primili pare da ubiju ministra odbrane i vi koji ste plaćeni da propagandno delujete protiv svoje zemlje, isti ste, isti ste zločinci. Istraga će utvrditi da vi dobijate pare od onih koji su bombardovali našu zemlju. Ne mislite valjda da ste vi novinari neke svete krave? Ubice ste svog naroda i svoje države, potencijalno. Vi koji radite za Amerikance – vi iz Danasa, B92, Glasa javnosti, Novosti, Blica. Vi ste izdajnici srpskog naroda, svesno radite u korist onih koji su ubijali srpsku decu“. Spisak koji je pročitao Šešelj su Naši posle 12 godina fotokopirali, dopunili, a izbacili medije koji su se ugasili ili su dokazali „patriotizam“. U društvu sa optuženim Šešeljem koji čami devet godina zbog ratnih zločina je tada bio Aleksandar Vučić kao ministar informisanja, sada ministar odbrane i prvi potpredsednik vlade.

Šešelj je i 1992. čitao u glavnoj informativnoj emisiji spisak prezimenom ili stavom nepodobnih novinara Radiotelevizije Beograd (RTB), a suflirao mu je voditelj. Oko 1.100 sa spiska su oterani sa RTB-a, a pre nego što su oterani morali su jedini na zadatke opasne po život.

Pre imenovanja za pomoćnika ministra kulture za medije Dragan Kolarević je objavio imena 47 kulturnjaka koji su podržali Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića „koji podržava nezavisno Kosovo i smatra da je RS genocidna tvorevina“ u predizbornoj kampanji u kojoj su Kolarevićevi pobedili. Imena su objavljena u tekstu “Poziv za prvi srpski kulturni ustanak”. Nadređeni ministar je izjavio da tekstopisca Kolarevića neće smeniti, a premijer da je tekst stvar prošlosti. Ili preporuka za izbor u državnu službu. Proskripcije je zaveo Kornelije Sula 82. pne, pobednik u građanskom ratu.

Kolarević se okomio na predstavu „Zoran Đinđić“ u Ateljeu 212: „Zašto tu divnu predstavu ne prikažu na RTS da narod uživa u njoj. Možda će ga oduševiti povraćanje po srpskoj zastavi. Neka se Evropljani dive crvenom buretu punom crvene boje, na kome piše ’novija srpska istorija’, u koje glumci umaču ruke i vade ih krvave… Novija srpska istorija jeste bure, puno, ali srpske krvi, koju su prolili slovenački i hrvatski komunisti… Te takozvane ustanove i institucije od Drugog svetskog rata naovamo su u službi slovenačke, hrvatske i šiptarske separatističke i ratne propagande. U tim institucijama su deca titoističkih moćnika. Antisrpstvo i srbomržnja su uzrok i cilj njihovog postojanja. Svaki srbomrzac iz ’regiona’ može da dođe na beogradske scene, da nam pljune u lice, da nam mokri po telu, da dobije desetine hiljada evra honorara, da dobije nagrade i pohvale medija pod kontrolom žutih“ (simbol Tadićeve Demokratske stranke, opaska T. K.).

Sledi 47 imena. Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović je nakon objavljivanja teksta podneo ostavku. On je 48. iako nije nabrojan.

Kolarević je jedan od „šamana klokotrizma“ – kontaktira sa duhovima, nalazi divljač i piše vremensku prognozu. Klokotrizam je, za razliku od hrvatsko-srpskog zenitizma, jedini autentični srpski književni pravac ukoričen na estetskom stavu osnivača Aleksandra Sekulića, osamdeset godina nakon ruskog konstruktivizma: “Majstori, majstori… zašto dirate moj crni krov” i „Moje su pesme tražile moju glavu“.

Slogan časopisa u kome je objavljeno 47 imena glasi: „Energija je neuništiva“. Poslednjeg dana novembra 2012. je Milivoje Pavlović izabran za predsednika Upravnog odbora gradske RTV stanice Studio B. Pavlović, bivši ministar informacija Srbije je usred NATO bombardovanja 1999, napisao u Politici da je CZKD sa liste Naših 2012. “peta kolona u kulturi”, da se “usred Beograda sudi celokupnoj duhovnosti srpskog naroda, po principu: što propusti NATO, dočekaće domaća peta kolona“.

Proskripcija bira neprijatelje države čiji život i imovinu ne štite uobičajena pravila. Ubistvo proskribovanog je častan, nekažnjiv patriotski čin.

Srbija je bila republika terora i pre 25 godina. Kolali su tajni i javni spiskovi „izdajnika“ i „stranih plaćenika“: onih koji su se protivili agresiji na Dubrovnik ili Sarajevo, koji su podržavali NATO bombardovanje, Hrvata i Mađara u vojvođanskim mestima koje treba proterati i suseljana Srba koji su ih branili, nepodobnih profesora, među kojima su bili i oni sa Pravnog fakulteta u Beogradu koje je otpustio sadašnji predsednikov savetnik Oliver Antić, ljudi za likvidaciju koji je vlast sastavila pred svoj kraj. Od popisanih ubijeni su Ivan Stambolić i Slavko Ćuruvija, Vuk Drašković je preživeo dva atentata, a Đinđić je morao da pobegne.

Iako je prošle sedmice Spoljnopolitički odbor Skupštine Srbije izglasao da Srbija bude posmatrač u vojnom savezu Rusije, Kazahstana, Belorusije, Tadžikistana, Jermenije i Kirgizije, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović se nakon glasanja na sednici Odbora dočepao spiska imena “antiruskih” poslanika da bi objavio ko su „izdajnici“. Stefanović je Nikolićev čovek.

Ovog meseca se ministar pravde Nikola Selaković, takođe čovek predsednika Srbije, pridružio gnevu studenata zbog oslobađanja optuženih iz Hrvatske i sa Kosova u sudu UN. Prekršio je Zakon o okupljanju građana, jer su se demonstranti kretali zabranjenom trasom. U protestu su učestvovali ekstremisti, pa i oni iz pokreta Obraz koji je zabranjen pre pola godine. Dva dana nakon ministrove fizičke podrške studentima, u Ustavni sud su stigle pretnje smrću sudijama koji su zabranili Obraz. Na spisku za odstrel su i porodice sudija. Od sedam stranica na sajtu Ministarstva pravde „u pripremi“ je samo stranica „Ciljevi“.

Monitor, 21.12.2012.

Peščanik.net, 24.12.2012.