Dvoje aktivista pokreta Antifašistkinje i antifašisti u akciji fizički su napadnuti od strane grupe fašista sinoć oko 21:20 časova dok su lepili plakate u Vasinoj ulici u Beogradu.

Pet mladića starih između 20 i 25 godina ugledali su natpis na plakatu koji najavljuje tribinu u Domu omladine Beograda, pod nazivom Nasilje, fašizam i kriza: Kako danas zaustaviti fašiste? i s leđa napali aktivistkinju i aktivistu, oborili ih na zemlju i šutirali uz psovke i uvrede, nakon čega su pobegli ka Kalemegdanu. Aktivisti su, na sreću, pretrpeli samo lakše povrede.

Ovo je samo još jedan u nizu slučajeva uličnih napada na antifašiste. Podsećanja radi, pripadnici Obraza su letos nakon protesta zbog ograđivanja romskog naselja kod Belvila pratili i potom napali grupu antifašista, a jedan antifašista je morao biti zbrinut u Urgentnom centru. Samo nedelju dana pre protesta kod Belvila, pripadnici Obraza bakljama su gađali grupu od tridesetak antifašista i antifašistkinja na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Napadi fašista i neo-nacista na političke neistomišljenike su u porastu u proteklih nekoliko godina. Još više zabrinjavaju napadi na pripadnike/ce manjinskih grupa, poput Roma i LGBT osoba. Očigledno je da nedavna hapšenja nekolicine vođa profašističkih grupa i najave zabrana organizacija ekstremne desnice, koja su usledila nakon skandalozne zabrane održavanja Povorke ponosa zbog “bezbednosnih razloga”, ne mogu uroditi plodom kada je reč o zaustavljanju nasilja kao izraza političke prakse zastupnika fašističke ideologije.

Kampanja Solidarno protiv fašizma koju je pokrenuo pokret Antifašistkinje i antifašisti u akciji, a u čijem sklopu će se održati i večerašnja tribina, od svog početka je ukazivala na to da kozmetički potezi vlasti neće rešiti pitanje fašizma u Srbiji.

Antifašistički marš koji će u ponedeljak 9. novembra u 14h sa Trga Nikole Pašića krenuti ka Platou ima za cilj mobilizaciju društva u odbranu svih onih koji trpe nasilje od strane organizovanih fašističkih bandi.

Jedino tako, solidarno sa svim ugroženima i obespravljenima, možemo stati na put popularizaciji fašističkih ideja i sprečiti dalje napade fašista i neo-nacista.

Solidarno protiv fašizma!


Konferencija za novinare o maršu “Solidarno protv fašizma”

Antifašistkinje i antifašisti u akciji pozivaju zainteresovane da prisustvuju konferenciji za novinare, koja će se održati sutra, u petak 6. novembra, u Medija centru sa početkom u 12 sati.

Predstavnici medija će biti upoznati sa svim detaljima marša “Solidarno protiv fašizma”, koji će se u centru Beograda održati u ponedeljak, 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije, sa početkom u 14 sati na Trgu Nikole Pašića.

Aktivisti Antifa u akciji će govoriti i o tome kako i zašto je nastao ovaj pokret, koji su njegovi kratkoročni i dugoročni ciljevi. Biće predstavljene dosadašnje akcije pokreta koje su bile uvod u antifašistički marš, ali će se najaviti i nastavak aktivnosti posle 9. novembra.

Publici će se obratiti: Maja Krek Marija Radoman Jelena Veljić Matija Medenica

 
Antifašistkinje i antifašisti u akciji, 05.11.2009.

Peščanik.net, 05.11.2009.