Organizacije za ljudska prava pozivaju nadležne državne organe na hitnu reakciju i pronalaženje odgovornih za napad na Islamski centar u Novom Sadu. Nadležni organi su dužni da hitno odreaguju na jasnu manifestaciju verske mržnje koja se dogodila u Novom Sadu u noći uoči velikog islamskog praznika Ramazana.

Napadači su, u noći između 31. jula i 1. avgusta, bejzbol palicama razbili stakla na ulaznim vratima Islamskog centra u Novom Sadu, kao i izlog na prostorijama Muslimanskog omladinskog kluba. U trenutku napada grupa vernika se nalazila u centru i prisustvovala je napadu, ali iz straha nisu reagovali.

Podsećamo da ovo nije prvi napad na verske objekte u Srbiji. U neredima 17. marta 2004. godine zapaljena je Bajrakli džamija u Beogradu kao i Islam-agina džamija u Nišu. Tokom napada na romske porodice u selu Jabuka, u junu 2010. godine, kamenovana je Metodistička crkva u tom selu. Sudski postupak u slučaju Bajrakli džamije je još uvek u toku.

Pozivamo policiju, tužilaštvo kao i nadležno ministarstvo za ljudska i manjinska prava da efikasnom i sistematskom akcijom pronađu i procesuiraju počinioce noćašnjeg napada kao i da upute jasnu poruku da se više neće tolerisati postupci kojima se manifestuju verska mržnja i netrpeljivost i stvara atmosfera nesigurnosti i straha kod pripadnika manjinskih zajednica.

Organizacije potpisnice:

  1. Vojvođanski građanski centar
  2. Fond za humanitarno pravo
  3. Civil Rights Defenders
  4. Centar za unapređenje pravnih studija
  5. Žene u crnom
  6. Komitet pravnika za ljudska prava- YUCOM
  7. Regionalni centar za manjine
  8. Inicijativa mladih za ljudska prava

 
Inicijativa mladih za ljudska prava, 01.08.2011.

Peščanik.net, 01.08.2011.