Večeras su se blokade Filološkog  i Filozofskog fakulteta, koji se trenutno nalaze pod kontrolom studenata u protestu, našle na udaru pripadnika ekstremne desnice. Napad je odbijen brzim združenim odgovorom redarskih službi studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta.

Ovaj napad je još jedan u nizu pokušaja da se svi mi koji smo u protestu zaplašimo i da se na nas izvrši pritisak da odustanemo od borbe za naša socijalna prava. Nakon kampanje kleveta, pojedinačnih pokušaja da se isprovociraju konflikti  i poziva na državno nasilje od strane vlasti, uprava fakulteta i rektora Univerziteta u Beogradu, svedoci smo još jedne etape u politici pritisaka i represije koju ova država sprovodi nad studentima, kao i nad drugim grupama koje se danas bore za poboljšanje svog životnog standarda i kvaliteta života.

Kao i svi drugi nasrtaji na naše kolege i nas, ovaj napad je uspešno odbijen organizovanom i trezvenom akcijom redarskih službi plenuma dva blokirana fakulteta. Iako smo bili u punoj pripravnosti da se branimo od svakog vida nasilja i da ni na koji način ne budemo žrtve nacista, koji u praksi uvek napadaju tačno one grupe koje se u datom trenutku pokažu kao problem za državne strukture.

Svesni smo da bi ikakva ishitrena ili nasilna reakcija bila dugo željeni izgovor vlasti da se policijskim nasiljem obruši na naš mirni protest. Iako smo više nego sposobni da se branimo i odbranimo, istrajaćemo u odluci da ni po koju cenu ne budemo ti koji započinju fizički konflikt. Blokada neće biti slomljena pritiscima, jeftinim trikovima i kukavičkim provokacijama!

Prvo su nas ignorisali, pa su nas klevetali, pa su onda dozvali naciste. Na kraju će ispuniti sve naše zahteve!

Dole školarine!

Blokadom do pobede!

 

Radna  grupa za odnose sa medijima Studentskog plenuma Filozofskog fakulteta, 22.10.2011.

Peščanik.net, 23.10.2011.


[ssba-buttons]