Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Dve napomene pre početka teksta. Kako je većina informacija preuzeta sa internet verzija Kurira, Informera i Happy TV neću stavljati linkove na pomenute vesti. Jedina osoba koju ću imenovati u tekstu je nasilnik.

Najnoviji rijaliti televizije Happy „Snajke“ u ranim jutarnjim časovima u petak je prekinut u sred emitovanja nakon što je gost programa Vuk Đuričić fizički napao jednu od učesnica. Rijaliti „Snajke“ se emituje tek nedelju dana, a koncept najviše podseća na onaj jednog od prvih dejting rijalitija u svetu – „Neženja“ (Bachelor). Četrnaest učesnica se bore za naklonost jednog neženje, a pored toga će dobiti i obuku kako da postanu „prave srpske snajke“. Pobednica kao nagradu dobija „svadbu iz snova“ u organizaciji televizije Happy.

Nije jasno da li je i nasilje nad ženama deo obuke, to jest da li „prava srpska snajka“ treba pored kuvanja sarmi da se obuči i kako da toleriše i prikriva nasilje kome je izložena. Ono što je jasno je da su producenti programa imali naznake da Vuk Đuričić ima tendencija ka nasilnom ponašanju i da ga prisustvo kamera ne sprečava u tome. Početkom ove godine, Đuričić je gostovao na TV Happy u emisiji „Upoznajte parove“. U jednom trenutku je ustao i učesnici pored sebe nasilno zapušio usta. Emisija je prekinuta reklamama. U leto 2015. godine Đuričić je učestvovao u rijalitiju „Maldivi“ gde je u alkoholisanom stanju napao jednog od učesnika.

Opšte je poznato da rijaliti programi zavise od drame i jasno je da se producenti trude da u programe uvode osobe koje su spremne da odgovore na taj zahtev. Međutim, nasilje nije drama, nasilje je nasilje. U ovom slučaju je bilo realno očekivati da će do nekog vida nasilja doći, što se i desilo. Ostaje da se vidi da li će na to reagovati Regulatorno telo za elektronske medije.

Vratimo se sada na koncept emisije i zašto je nasilje koje se u ovom rijalitiju desilo posebno uznemirujuće. Pre svega, rijaliti koji navodno treba da jednu od učesnica dovede do „svadbe iz snova“ ne bi smeo ni u jednom trenutku da uključuje bilo kakav vid nasilja. Na taj način se nasilje predstavlja kao normalan, iako dramatičan, deo veze koja treba da preraste u brak. Drugo, nasilje nad ženama ne sme biti deo zabavnih emisija. U Srbiji u kojoj svake nedelje čitamo o bar jednoj ženi koja je ubijena u partnerskom nasilju, nasilje nad ženama ne sme biti tretirano kao šala. Konačno, usled činjenice da u rijaliti programima učestvuju žene koje su već prozvane u javnosti, koje su već omražene, nasilju koje one trpe mora posebno pažljivo da se pristupi. U suprotnom se stvara utisak da postoji određeni tip žena koje zaslužuju da se prema njima muškarci ophode nasilno. Da je to nasilje neizostavni deo njihove stvarnosti koje one treba da istrpe. Da je to cena koju plaćaju za slavu. Mediji ih nazivaju „starletama“ ili „pevačicama/zabavljačicama/ženama sumnjivog morala“ i vesti o nasilju kome su one izložene nalazi se u rubrikama „Zabava“ ili „Poznati“. Retko se sa tih stranica presele u rubriku „Hronika“ (najčešće u slučajevima koji se završe ubistvom). U tim slučajevima javnost nasilje mnogo lakše opravdava ili bar lakše nalazi izgovore za nasilnika. Naravno, kako te kategorije nisu jasno definisane, dovoljno je bilo koju ženu žrtvu nasilja proglasiti za starletu, navesti dokaze usled kojih se može posumnjati u njen moral i nasilje odjednom postaje upitno. Možda je ipak bilo opravdano?

Što se reakcija na ovaj slučaj nasilja tiče, za sada se javio samo Đuričić, koji je izjavio da nije udario učesnicu rijalitija, već da je ona sama pala. Učesnica koju je Đurić napao za sada nije davala izjave povodom ovog slučaja. A rijaliti se nastavlja. Naravno, uz najave novih drami, spletki i iznenađenja. Možda jedno od iznenađenja bude i kazna Regulatornog tela za elektronske medije.

Peščanik.net, 30.10.2016.

Srodni linkovi:

VIDEO – Srpski jin i jang + transkript

Tanja Ignjatović – Koliko vrede životi žena

Dejan Ilić – Slika za izložbu

Ana Jovanović – Nezapamćene priče o bivšima

Mreža Žene protiv nasilja – Srpski mediji i femicid

FEMINIZAM