tragovi stopala u snegu
Foto: Slavica Miletić

Nije, zapravo, izvesno ko je autor Janšinog plana. Uz to, nije jasno zašto se uz tekst toga plana vezuje i karta promenjenih granica. Mada je Janši bilo potrebno nekoliko dana da demantuje da je to njegov plan, sam plan tako kako je napisan je nesumnjivo provokacija. Utoliko više ukoliko ide zajedno sa kartom. Jer se karta ne može nacrtati na osnovu teksta.

Po tekstu plana, on nikako nije tako dalekosežan kako se predstavlja kartom. Predlog je da se ujedine Kosovo i Albanija, a da sever Kosova dobije status po uzoru na severni Tirol. Takođe, da se veći, mada neodređeni, deo Republike Srpske i Srbija ujedine, a da se hrvatske teritorije BiH prisajedine Hrvatskoj ili da dobiju poseban status, opet po uzoru na Južni Tirol. Karta koja se objavljuje uz taj predlog nije njegov deo i nije izvesno, bar ja ne znam, odakle potiče.

Naravno, predlog je besmislen i neostvariv. O tome sam pisao 2018. povodom plana Vučić-Tači o razmeni teritorija u članku Rights and Territories in the Western Balkans koji je i preveden na Peščaniku. I ponovo u napisu Prvo načelo objavljenom u Novom magazinu krajem 2018. i prenetim na Peščaniku. Dodatna zamršenost u „Janšinom planu“ je prekrajanje teritorije Republike Srpske. I iscrtavanje teritorije Herceg-Bosne. Ne mogu da se ne prisetim nesretnih napora Sajrusa Vensa i Dejvida Ovena da nađu savršenu političku geografiju Bosne i Hercegovine.

Najzanimljivije u ovom kratkom predlogu jeste provokativni nagoveštaj da su razgovori o njegovom sadržaju i sprovođenju već u toku. Bilo bi svakako informativno da znamo ko to i sa kim razgovara i šta ko kaže. Mogu da zamislim kako izgleda komunikacija Janše, Orbana, Plenkovića, Vučića, Dodika, eventualno Borisova, Tačija i Rame. Recimo, nagnutim nad kartom ostatka Jugoslavije. Šta da radimo sa Srebrenicom, a šta sa Mostarom? Banja Luku ne diramo? Most može da ostane? Ploče? Celo Kosovo Albaniji? O Makedoniji i Crnoj Gori ćemo kasnije. Tu su naravno i savetnici, stručnjaci za geopolitiku, misaoni ljudi. Po tom nagoveštaju da takvi razgovori i pregovori već teku znamo da je reč o provokaciji.

Provokacije su zato da se vide reakcije. Gospodin Dodik je pozdravio plan jer je naravno za promenu granica Bosne i Hercegovine, ali ne i za promenu granica Republike Srpske. Gospodin Vučić se ne slaže sa gospodinom Dodikom, ali je spreman da sluša. I okrivi sve druge da imaju rđave namere. Milanović je protiv. Evropska unija je protiv, dok Amerika upozorava da se granice Bosne i Hercegovine ne mogu menjati ni po međunarodnom ugovoru niti po ustavu. Rusija je takođe protiv.

Ovo je ponajviše provokacija sa ciljem da se vidi šta Beograd ima da kaže. Jer se ovim predlogom jasno ističe cena eventualne aneksije većeg dela Republike Srpske. A to je ujedinjena Albanija sa severom Kosova u statusu Južnog Tirola. Gospodin Rama je rekao da su mu poznati i plan i karta i da nema komentar. Uz to, tu je još jedno teritorijalno razgraničenje u Bosni i Hercegovini, naravno mirnim putem sa, verovatno, ponovnom mirnom razmenom stanovništva.

Za sada nema komentara stručnjaka za geopolitiku. Sa izuzetkom Timoti Lesa sa Kembridža koji je pozdravio plan. Drugi komentari su gotovo jednoglasno negativni. Ne pada sneg…

Peščanik.net, 19.04.2021.

Srodni linkovi:

Dino Mustafić – Bosna se ne može šaptom razdružiti

Svetlana Slapšak – Debeli prsti i flomaster

Dejan Ilić – Koliko smrti staje na jednu salvetu?