- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Nek´ smo se riješili HDZ-a

Sva sreća da smo se riješili HDZ-a. Primitivnog, prostačkog, vulgarnog, nazadnjačkog, lažljivog, ciničnog, licemjernog, korumpiranog…

Pa tako sada ne moramo slušati prvog potpredsjednika Vlade kako radnike naziva ljenčinama, neradnicima i parazitima. Ne moramo slušati ministra rada kako poziva mlade da rade besplatno. Ne moramo gledati kako se zapošljavaju ljudi po rodbinskoj, partijskoj ili ljubavničkoj liniji.

Ne moramo gledati premijera koji najavljuje kako će se, dok je on na vlasti, Crkva financirati iz proračuna, iz kojeg se ionako financira svašta.


Nema gay parova

Ne moramo se ljutiti na izjave potpredsjednice Vlade kako Hrvatska nema dovoljno kvalitetnih menadžera, pa Vlada mora postavljati stranačke ljude, niti ćemo se previše uzbuđivati zbog njezine tvrdnje kako za djecu ne bi bilo dobro da ih usvajaju gay parovi.

Sad kad nema HDZ-a, barem ne moramo strahovati od imenovanja osuđenih osoba u nadzorne odbore, niti od legalističkih dosjetki u vidu smjene župana bez raspisivanja novih izbora. Ne moramo ni slušati ministra policije kako detaljno opisuje čir na stražnjici i dubinski secira kriminalnu statistiku romske manjine.

A dobro je i da ministar obrane ne mora tumačiti kako je Dunja Gotovina žrtva političkog progona.


Prijetnje oporbi

Osim toga, ne moramo gledati predsjednika Vlade kako priznaje da nema pojma što je usvojeno na sjednici s koje je upravo izašao. Ali ni slušati ga kako prijeti šefici oporbe da više neće trpjeti nepoćudna pitanja na Aktualnom satu u Hrvatskom saboru.

A najbolje od svega jest to što na mjestu ministra prosvjete imamo jednog doktora znanosti, liječnika i intelektualca, pa nas neće smetati njegove poruke šefovima nogometnog saveza da se “pogledaju u ogledalo i pljunu u ono što vide”. A onima koji se usude zbog toga ga kritizirati da im se mogu “pridružiti pred ogledalom”.


Sve neki fini ljudi

Uglavnom, sva je sreća da su na vlast došli intelektualci i legalisti, moderni i napredni političari, kulturan i uglađen svijet, sve neki fini ljudi.

Odmah smo spremni oprostiti im sve ono na što smo prije samo pola godine bili spremni ustati kukom i motikom. Jer, nije to tako strašno kao kad to radi HDZ.

SDP i HNS se, naime, samo malo šale. Kad zapošljavaju ljude bez natječaja i dižu koeficijente po ministarstvima. Kad govore ono od čega je čak i HDZ bježao jer je znao da će se time izložiti ritualnom kamenovanju. Kad se služe rječnikom od kojeg bi čak i Zdravku Mamiću zapela knedla u grlu.


Bolje da naši dižu poreze

Mislimo da je bolje kad netko drugi, a ne mrski HDZ, diže poreze, opravdava sve višu cijenu goriva i sve veći broj nezaposlenih, i kad prelazi preko novih kršenja zakona, morala, etike i bazične političke korektnosti. Dakle, da netko drugi radi ono što se očekuje od HDZ-a.

Slično je i s predsjednikom Ivom Josipovićem. Sudeći po njegovoj popularnosti, prevladava osjećaj da je bolje da je upravo on u protekle dvije godine radio sve ono nije trebao, nego da je sve to – a možda ništa od toga – radio omraženi Milan Bandić. Josipović to ipak radi s više stila. Kulturno i uglađeno, onako baš ljevičarski.


Kolekcija bedastoća

U proteklih stotinu dana Kukuriku vlada nanizala je toliko gafova, povukla toliko poteza i izrekla toliko bedastoća kakvih je HDZ skupljao godinama. Kriminal (ovom prilikom) na stranu. Radi se o svemu ostalome: o politici, svjetonazoru, odnosu prema građanima, bazičnoj pristojnosti…

Trebali su biti sve ono što HDZ nije. A ne raditi sve ono što čak ni HDZ ne bi napravio. I pritom očekivati da im to nitko neće zamjeriti. Jer oni su ipak bolji od HDZ-a.


Obrnuta logika

A logika je zapravo obrnuta. Umjesto da se SDP-u i partnerima opraštaju sve one stvari zbog kojih bi se žestoko napadalo HDZ, sve te njihove izjave, gafovi, psovke i potezi čine se još gorim upravo zato što dolaze od političke opcije koja se predstavljala kao kulturnija, pametnija, naprednija, liberalnija, obzirnija, hrabrija… Riječju, bolja.

Ovako, imamo dvostruke kriterije i duplo veću štetu. HDZ se pod pritiskom javnosti barem trudio da pazi što radi. SDP i partneri misle da bez tog pritiska mogu raditi što hoće.

Sva je sreća da smo se riješili HDZ-a…

 
Index, 11.04.2012.

Peščanik.net, 12.04.2012.