Miloš Radisavljević Kimi, njegov otac Rade i Bojan Hrvatin osuđeni su danas na po 4 meseca zatvora za učešće u skupini koja je u neredima u noći između 17. i 18. marta 2004. godine povredila 20 policajaca od kojih dvojicu teže. Ostali su oslobođeni svih optužbi.

Krivica za paljenje Bajrakli džamije nije utvrđena.

Tokom postupka nije dokazano da je bilo ko od okrivljenih zapalio džamiju ili oštetio imovinu u većem obimu, rekla je sudija Ivana Ramić, obrazlažući presudu. “Nesporno je njihovo prisustvo tamo, ali to nije dovoljno za osudu”, napomenula je Ramić.

Islamska zajednica upućena je na parnicu radi ostvarivanja naknade štete, dok je sud naložio da Radisavljevići plate sudske troškove. Osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu u roku od osam dana.

Radetu Radisavljeviću je kazna objedinjena sa ranijom uslovnom presudom, dok se Hrvatin već nalazi na izdržavanju kazne od 15 godina zatvora zbog ubistva.

Prvostepenom presudom prvog osnovnog suda u Beogradu okončan je maratonski proces u čijoj je završnici prošlog meseca prepolovljen broj optuženih.

Optuženima se na teret stavljalo da su u Gospodar Jevremovoj ulici učestvovali u skupini koja je zajedničkim delovanjem zapalila džamiju, pričinivši štetu od 23 miliona i 650 000 dinara, oštetili okolna vozila i unuštili inventar iz džamije.

U optužnici se navodi da su okrivljeni Miloš Radisavljević, njegov otac Rade i Bojan Hrvatin iz grupe demonstranata gađali kamenicama kordon policije, pa su policajci iz kordona ispalili gumene metke, od kojih je jedan pogodio u nogu jednog od okrivljenih koji je danas oslobođen.

Prilikom probijanja kordona povređeno je više od 20 policajaca. Huligani su zatim provalili u dvorište džamije, koja je i bila primarna meta skupine u Gospodar Jevremovoj, polupali su prozore i inventar i zapalili zgradu džamije. Do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 vrednih knjiga a iz džamije je ukradeno 50.000 evra.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 17.07.2013.