“Konflikt na Kosovu i Metohiji nije verski konflikt. To je suštinski gledano međuetnički konflikt koji u ovom obliku potiče najvećim delom iz 19. veka, kada su savremena srpska i albanska ideologija, izranjajući iz Osmanskog carstva, došle u sukob oko pretenzije nad ovim regionom”, rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije u uvodnom obraćanju učesnicima Međuverske konferencije koja je prošlog vikenda u Peći okupila više od 150 predstavnika različitih veroispovesti iz celog sveta.

“Iako nije reč o verskom sukobu, ovaj konflikt se neizbežno odražava na religiju. Vera je igrala ulogu u etnogenezi i kulturi naših naroda i mnogi ljudi verske objekte još uvek u zabludi posmatraju kao simbole nacionalne ideologije, a ne kao kuće Božije”, dodao je episkop Teodosije.

U svom govoru, vladika koji i inače slovi za ličnost jasno izdvojenu iz preovlađujućeg ideološkog poretka Srpske pravoslavne crkve, neizbežno se osvrnuo na posledice koje je sukob na Kosovu imao po pravoslavne vernike i sakralne građevine, od kojih su četiri na listi Svetske kulturne baštine.

“Ako želimo da drugi razumeju i poštuju naš bol, mi moramo prvo biti spremni da priznamo i zagrlimo bližnjega koji strada, da zatražimo oproštaj i da oprostimo”, napomenuo je episkop raško-prizrenski.

Drugi … nije naš neprijatelj kako nas uče neke ideologije, već drugačiji način postojanja naše iste ljudske prirode i nadasve nosilac lika Božijeg. On može biti drugačiji od nas po etničkom poreklu i jeziku, ali i nauka potvrđuje istinu Božiju da smo više slični jedni drugima nego različiti i da naše razlike najvećim delom proizilaze iz različitog društvenog i duhovnog konteksta u kome smo odrasli i primili obrazovanje.”

“Religije u savremenom svetu moraju da se distanciraju od agresivnih ideologija i svakog akta nasilja i usmere na svoju autentičnu duhovnu misiju izgradnje zajedništva među ljudima, duhovnog i moralnog usavršavanja”, konstatovao je episkop Teodosije.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom prištinskih ambasada Velike Britanije i Norveške, Fondacije Toni Bler i uz podršku lokalnih institucija na Kosovu.

Ako je za trenutak moguće zamisliti drugačiju stvarnost od one koju u Srbiji diktiraju klerikalni mitovi ekstremnog nacionalizma, reči episkopa Teodosija neće zvučati tako neobično.

 
Izvor: Eparhija Raško-prizrenska

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 29.05.2013.