Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Mole se neprijatelji da stanu u red jer će u protivnom nišandžije iz vlasti da postanu razroke.

Dakle, EU – kolona broj jedan. Ne zbog prioriteta, EU nam ionako nije prioritet, nego više kao na pasoškoj kontroli – zasebna kolona da možemo lako, kao iz rukava, da izvučemo taj adut kad god nam zafali akutni neprijatelj. Kao sada na primer, kad tehnička premijerka i predsednik Srbije ne znaju sa kim pre da se posvađaju, sa Evropskim parlamentom ili sa evropskom vladom.

Kosovo u kolonu broj dva, takođe da nam je stalno pri ruci, naročito u letnjoj sezoni kad drugi neprijatelji hrle na odmor, a pitaće ih predsednik Srbije u kakvoj će vodi da se kupaju zimus (ma šta pitaće ih, već ih je pitao!). Osim toga, isti on je najavio pogrom na Kosovu zbog registarskih tablica pa ne bi valjalo da ga iznevere. I da ispadne da je ministar za svađe džabe pretio kao onaj nekadašnji vlasnik TV Palme hemijskom olovkom: dođite, nećete se vratiti. Ili ko poslanik sa srpske liste i kosovske poternice: došao sam a vi znate šta to znači.

Treća kolona – kiše kao vekovni neprijatelj loše napravljenih ulica, oćelavelih trgova, gradova prebukiranih zgradama i neizgrađene, neodržavane ili zabetonirane kišne kanalizacije. I šta da radi novopečeni gradonačelnik Beograda? Da okrivi svevišnjeg – ne sme jer mu je on šef. Da okrivi boga – ne sme jer je crkva u milosti vlasti, a svi mi zajedno u milosti božijoj ako opet grune kao iz kible. (Jedino sme da „izmisli“ saobraćajne znake upozorenja, kakvi su oduvek postojali po beogradskim udolinama, pa možete da ih koristite kao vesla sledeći put.)

Četvrta kolona neka budu kriminalni klanovi, oni su uvek, a naročito pred proglašenje nove vlade, zgodni kao neprijatelji (u svim ostalim vremenima su zgodniji kao prijatelji). Trenutna kolona je ko u Slagalici. Otvara se polje po polje, imenuju se kriminalci i njihovi pomagači iz vlasti, daju se asocijacije umesto optužnica, samo niko da otvori konačno rešenje. Svima na vrh jezika, ali nikako da ispljunu. Više sreće u sledećoj igri.

Peta kolona je, kao što joj i samo ime kaže – domaći neprijatelji. Koji baš i ne služe za primer ako je verovati onoj paranoidnoj da neprijatelj nikada ne spava. Ovaj domaći je kanda zadremao sudeći po tabloidima koji će morati da ga, makar samo za današnje potrebe, probude kanonadom bombastičnih naslovnica. Ko kaže da je u Srebrenici izvršen genocid, taj je neprijatelj. Ko kaže da je tamo izvršen atentat na današnjeg predsednika Srbije, taj je prijatelj.

P.S.

Izvini, korono, doći će i na tebe red, ti ćeš u šestu kolonu, ali malo kasnije, kad zatreba.

Peščanik.net, 11.07.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)