Nikaragva, foto: Jennifer Harnish

Nikaragva, foto: Jennifer Harnish

Podignite četiri prsta (znak za ’B’), dodirnite vrh nosa palcem i napravite pokret rukom naniže kao da gladite slonovu surlu. Upravo ste rekli „Slon Babar“ na nikaragvanskom znakovnom jeziku – što se razlikuje od znaka za običnog „slona“. ISN (skraćenica na španskom) je jezik koji su izmislila deca. Do 70-ih godina prošlog veka u Nikaragvi nije bilo škola niti mogućnosti za obrazovanje dece sa oštećenim sluhom, ali sa sandinističkom revolucijom javila se inicijativa da se obrazovanje pruži i deci sa posebnim potrebama. U Managvi je registrovano četiri stotine gluve dece i za njih su otvorene dve škole. Iz Evrope su doveli nastavnike koji su pokušali da im predaju na španskom koristeći daktilološki „alfabet prstiju“, ali deca nisu mogla da ih prate jer nisu znala španski. Imali su sopstveni znakovni jezik koji su koristili kod kuće. U učionicama, školskim dvorištima i autobusima njihovo improvizovano sporazumevanje je vremenom preraslo u zajednički jezik.

Za ISN sam saznao zahvaljujući Kathy Owston koja je uzela tri slobodne godine u Bolnici Sent Tomas u kojoj je zaposlena da bi u Nikaragvi radila sa gluvom decom. U Esteli u Nikaragvi novinar Famnuel Ubeda vodi umetnički i medijski projekat za pedesetak mladih ljudi koji prave TV emisiju i emituju vesti za gluve, a u kući svoje majke drži kurseve ISN-a. Ni jedan ni drugi projekat nemaju podršku države, zbog čega je Ubeda primoran da traži sponzore da bi nastavio rad. Kathy Owston je kod njega učila ISN, na časovima koji se organizuju svake nedelje ujutro i traju tri sata, a pohađa ih 14 nastavnika osnovnih škola i nekoliko roditelja. Jedna od polaznica je majka trogodišnjeg dečaka koji je Kathy pokazao kako se na znakovnom jeziku kaže Slon Babar. Odrastao je u porodici sa kojom praktično nije mogao da komunicira. Sada ima slušni aparat koji su roditelji kupili zahvaljujući pomoći donatora iz inostranstva i polako uči španski i ISN.

Danas je to međunarodno priznat znakovni jezik. Judy Kegl, ekspertkinja za američki znakovni jezik, potvrdila je 1986. da je u pitanju potpuno razvijen i strukturisan nov jezik. „Jezik je stvoren pred našim očima“, pisao je Steven Pinker u Jezičkom instinktu.

Prvi rečnik ISN-a objavljen je 1996, što je doprinelo njegovom širenju, iako nema dovoljno novca da svako gluvo dete dobije svoj primerak. Prvi tumači su se pojavili 2004, a danas je njihov broj porastao i često se mogu videti na televiziji i na javnim manifestacijama, naročito kada se predsednik obraća naciji.

Znak za predsednika Daniela Ortegu koji nosi ogroman roleks sat je kuckanje po ručnom zglobu. Za pokojnog Fidela Castra, koji se često pominje u političkim govorima, znak je preteće mahanje prstom, a zatim znak prstima postavljenim u oblik slova V uz pokret kojim se šaka udaljava od usta, kao kada se puši cigara. Novi znaci nastaju kada se javi potreba za novim rečima. Za Donalda Trumpa se koristi gest kojim se pokazuje predsednička ešarpa na grudima, a zatim pokret glađenja kose na čelu.

John Perry, London Review of Books, 21.07.2017.

Preveo Đorđe Tomić

Peščanik.net, 03.08.2017.