Krivični postupak protiv bivšeg ministra policije Dragana Jočića i direktora BIA Radeta Bulatovića može ponovo da se pokrene, kaže advokat Srđa Popović.

Zastupnik porodice Đinđić na suđenju za ubistvo premijera kaže da nema nikakvih pravnih prepreka da se postupak o okolnostima predaje Milorada Ulemeka ponovo pokrene.

“To je ono što ovde zovu politička pozadina ubistva. To je jedna slika koja se sastoji iz stotinu detalja, iz stotinu incidenata, tako da svaka od tih stvari bi trebalo da se ispita”, kaže on.

Redakcija Insajdera B92 došla je do službenih beležaka bivše tužiteljke Snežane Bogdanović iz Drugog opštinskog tužilaštva i njenog zamenika Zorana Jakovljevića, u kojima se navodi da je postupak protiv Jočića i Bulatovića 2006. obustavio tadašnji okružni tužilac Milovan Božović.

Povodom pritisaka bivšeg okružnog tužioca Milovana Božovića na tužioce koji su krenuli u postupak protiv Dragana Jočića i Radeta Bulatovića, postoji ukupno šest službenih beležaka koje su arhivirane zajedno sa predmetom.

Te službene beleške tužioca Zorana Jakovljevića i Snežane Bogdanović, do kojih je došla redakcija Insajdera, dokaz su da je postupak protiv Jočića i Bulatovića obustavljen naredbom vrha tužilaštva, kako je u emisiji Insajder objavljeno još 2006. godine.

Zbog toga je do danas ostalo nejasno o čemu su Rade Bulatović i Dragan Jočić razgovarali u kabinetu ministra policije sa Miloradom Ulemekom Legijom koji je u trenutku predaje bio provoptuženi za ubistvo premijera.

Podsetimo, cela priča pokrenuta je još 2004. godine kada je u Insajderu objavljeno da je Milorad Ulemek Legija kada se predao sproveden u kabinet ministra policije umesto, kako zakon nalaže, kod istražnog sudije.

Novinari B92 su dve godine postavljali bivšem ministru policije pitanje zašto je prekršio zakon i šta je razgovarao sa prvooptuženim za ubistvo premijera. Tek po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja 2006. godine Jočić je dostavio redakciji Insajdera službenu belešku koju je navodno napisao u noći predaje Milorada Ulemeka. Tada LDP iznosi tvrdnju da je beleška falsifikat koji je napisan naknadno zbog pritiska javnosti I podnosi krivičnu prijavu. Drugo tužilaštvo pokreće istragu, tužilac saslušava Ulemeka u zatvoru, ali odmah posle toga, sudeći po službenim beleškama do kojih smo došli, počinju pritisci.

Službena beleška Snežane Bogdanović od 24. maja 2006:

Okružni javni tužilac Milovan Božović me je tom prilikom pitao zar ja mislim da je Jočić pisao službenu belešku prilikom susreta sa Legijom, na šta sam mu odgovorila da nemam šta da mislim već da bi trebalo to da proverimo kako smo sastavili u zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. I da je očigledno da ove provere nekome ne odgovaraju pa mi se i nalaže ovakvo postupanje u konkretnom slučaju.

U službenim beleškama Snežane Bogdanović jasno se vidi da su sve stopirali Milovan Božović i tadašnji republički tužilac Slobodan Janković. Do njih ni danas nismo uspeli da dođemo, ali su oni dali izjave “Blicu”.

Božović je odbio da komentariše papire čija autentičnost nije potvrđena, a kako je rekao, i ne može biti pošto je tadašnji tužilac drugog opštinskog suda Snežana Bogdanović umrla. Slobodan Janković nije mogao da se seti zašto je postupak obustavljen.

Zanimljivo je da su upravo Janković i Božović na dve najvažnije tužilačke funkcije imenovani dolaskom na vlast Vojislava Koštunice, iako su u trenutku imenovanja obojica bili pred penzijom. Božović je na čelo Okružnog tužilaštva u Beogradu, koje je u to vreme najveće u Srbiji, došao sa mesta opštinskog tužioca u Jagodini.

Tadašnji republički tužilac Slobodan Janković izabran je kada je Koštunica došao na vlast, iako je imao je samo pola godine do penzije, a za vršioca dužnosti godinu dana pre toga predložio ga je ministar pravde Zoran Stojković.

 
B92, 10.09.2010.

Peščanik.net, 10.09.2010.