Sudeći po odluci Ministarstva kulture objavljenoj u sredu, za Oktobarski salon će ove godine iz budžeta biti izdvojeno oko četiri miliona dinara manje nego prošle godine – ili, preciznije, nula dinara.

Direktorka Kulturnog centra Beograda zasad ovu informaciju tretira kao nezvaničnu: “Po svemu što sam do sada čula i pročitala u rešenju o ovogodišnjem konkursu, za Oktobarski salon zaista nećemo dobiti ni dinara. Ali ipak ćemo sutra uputiti formalno pismo Ministarstvu, da čujemo i zvaničnu potvrdu a očekujemo i objašnjenje odluke”, kaže Mia David za Peščanik.

Organizator Oktobarskog salona, KCB je na konkursu tražio pet miliona dinara od Ministarstva kulture. “Svesni situacije, nadali smo se da ćemo dobiti bar tri miliona. Nula nas je zaista iznenadila”, dodaje Mia David.

Prošle godine za programe Kulturnog centra Beograda izdvojeno je oko sedam miliona dinara, od čega je četiri bilo namenjeno Oktobarskom salonu. Ove godine, prema rezultatima konkursa, KCB će ukupno dobiti jedva nešto više od milion dinara.

Inače, prema rezultatima konkursa za sufinansiranje projekata iz raznih oblasti savremenog stvaralaštva, primetna je renesansa Udruženja književnika Srbije i Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, koji su donedavno tavorili na budžetskoj margini. Takođe, čini se da Ministarstvo ima visoka očekivanja i od KPGT-a Ljubiše Ristića, koji je sa osvojenih 5 miliona dinara jedan od rekordera top liste projekata iz oblasti pozorišnog stvaralaštva.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 05.06.2013.


[ssba-buttons]