Danas je “saslušan” aktivista nevladinog sektora Blažo Stevović, a na sud je pozvan i Nikola Sekulović, takođe aktivista nevladinog sektora i predsednik “Pokreta za Trebinje”, ali je on odbio da se pojavi na tom “procesu”. U Banjalučkoj eparhiji nije do sada zabaleženo da se na crkveni sud pozivaju svetovna lica.

Stevovićev advokat Duško Tomić rekao je agenciji Beta da je Crkveni sud protiv njegovog klijenta podigao “apstraktnu optužnicu od koje se ne može braniti”, navodeći da se Blaževiću i Sekuloviću stavlja na teret da su oni u medijima “klevetnički uvredili sveštenstvo, crkvu i narod”.

Stevović i Sekulović su u pojedinim medijima izneli optužbe protiv vladike Grigorija, navodeći da je on umešan u nezakonite radnje, poput nezakonitih privatizacija državnih preduzeća u Trebinju.

Ranije je Eparhija preko sveštenika upozoravala Stevovića i Sekulovića da će ih ekskomunicirati iz Srpske pravoslavne crkve ako nastave da iznose takve optužbe.

Advokat Tomić je rekao za agenciju Beta da mu je vladika Grigorije objasnio da “kada se napada episkop, onda se napada sve sveštenstvo, SPC i verujući narod”.

Tomić je dodao da je posebno problematično to što je iz celog postupka isključena javnost.

Stevović je izjavio da je na saslušanju vladika zahumsko-hercegovački Grigorije “bio i sudija i tužilac” koji je tvrdio da je svaka primedba o radu episkopa, primedba upućena Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima.

“Na taj način je pokušao da mi stavi do znanja da je crkva on. Ja sam odgovorio da ostajem pri svim stavovima koje sam do sada izrekao u medijima u vezi sa vladikom Grigorijem, a da i dalje poštujem SPC i obične vernike”, rekao je Stevović, navodeći da je vladici preporučio da se pokaje.

Sekulović je izjavio da je poziv na Crkveni sud “zloupotreba crkve u političke svrhe, politički linč i pokušaj da se zaustavi misija nevladinog sektora u Trebinju u dokazivanju kriminala i korupcije vladajućeg režima, uz sumnje da je u njih upleten i vladika Grigorije”.

Ekskomunicirani

Crkveni sud eparhije Zahumsko-hercegovačke odlučio je da iz crkvene zajednice na određeno vreme izopšti aktiviste nevladinog sektora iz Trebinja.

Nikola Sekulović i Blaža Stevović izopšteni su zbog “klevetničkog delovanja u pisanim i elektronskim medijima i blaćenja crkvenih velikodostojnika, sveštenstva i naroda”.

U saopštenju Crkvenog suda navodi se da se Sekulović izopštava iz crkvene zajednice na godinu dana, odnosno do Vaskrsa 2010. godine, “zbog javnog necrkvenog delovanja”, kao i da se “poziva na pokajanje”.

Blažo Stevović, navodi se u saopštenju, iz crkvene zajednice izopšten je do Pedesetnice-Trojčindana 2009. godine.

Za vreme isključenja iz zajednice od izopštenih se “očekuje da će prestati sa svojim sablaznim i dušegubnim delovanjem, koje je na štetu crkve i na njihovu propast ida će se iskreno pokajati i obratiti za ponovni povratak u crkvenu zajednicu”.

U vreme izopštenja iz crkvene zajednice Sekulović i Stevović ne mogu ulaziti u pravoslavne crkve, prisustvovati bogosluženjima niti prisustvovati hrišćanskom krštenju, venčanju, sahrani, dok je članovima crkve zabranjeno da se mole se s njima.

Crkveni sud zapretio je Sekuloviću i Stevoviću da će doneti odluku o njihovom konačnom isključenju iz SPC-a ako “i dalje nastave sa svojim otpadničkim delovanjem”.

Peščanik.net, 06.04.2009.