Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Etička komisija Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu donela je odluku da odbije kao neosnovan zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja u slučaju prijave plagijata doktorske disertacije Siniše Malog.

Između ostalog, komisija je u obrazloženju navela da rad sadrži tek „određene propuste” i da korišćenje softera, po aktima beogradskog univerziteta, nije osnov za njegovo osporavanje.

U odluci koju je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio piše da je komisija „prilikom razmatranja navedene prijave konstatovala da ona ne sadrži sve elemente definisane čl. 3 i 7. Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, tj. da zahtev nije obrazložen i da ne sadrži dokaze koji ukazuju na neakademsko ponašanje.”

Dalje se navodi da su zbog značaja teme ipak uzeli u razmatranje dopis Univerziteta.

Komisija je odlučivala po dopisu Univerziteta u Beogradu iz septembra ove godine koji se odnosi na prijavu plagijata za doktorsku disertaciju Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je doktorat odbranio 2013, a rad je u pitanje doveden 2014, kada je profesor Raša Karapandža sa Evropske škole za biznis iz Nemačke objavio tekst na sajtu Peščanika u kome je naveo da je Mali uzimao delove teksta iz tuđih doktorskih disertacija i naučnih članaka, Vikipedije i sa sajta Agencije za privatizaciju.

Etička komisija je pre konačne odluke tražila od Malog izjašnjenje povodom prijave, a on je negirao navode sa Peščanika i napisao: „U potpunosti stojim iza celog rada koji je napisan i koji je rezultat mog profesionalnog opredeljenja već preko 20 godina da se bavim restrukturiranjem, privatizacijama, povećanjem vrednosti kompanije i slično.“

Prema zaključcima komisije, sve procedure i uslovi su bili ispunjeni, a doktorat sadrži originalne naučne doprinose koji su dovoljni za njegovu pozitivnu ocenu. Komisija je navela i da rad Malog „sadrži određene propuste u načinu citiranja iza kojih ne stoje nečasne namere i koje su zanemarljivog obima u odnosu na ciljeve istraživanja i ukupne naučne doprinose disertacije.“

Raša Karapandža za CINS kaže da je zaključak komisije besmislen jer je Mali prepisao ili doslovce preveo velike količine teksta od drugih autora i dodaje da etička komisija te navode uopšte ne osporava.

„Propust u citiranju je kada autor pogrešno interpretira rezultate tuđih radova. Kopiranje čitavih stranica, paragrafa i rečenica iz tuđih radova je krađa i povreda tuđeg autorskog dela. Sticanje doktorata kroz krađu tuđeg autorskog dela je nečasno samo po sebi“, kaže Karapandža.

„Nemoguće je prepisati i doslovce prevesti čitave stranice tako nesvesno. Potreban je predumišljaj kao i svestan napor od više desetina sati kopiranja i prevođenja iz tuđih tekstova. Tužno je da profesori FON-a ne razumeju ili se prave da ne razumeju razliku“, kaže Karapandža.

Komisija je u obrazloženju napisala i da su tvrdnje o neoriginalnosti rada date na osnovu korišćenja određenih softverskih paketa za utvrđivanje sličnosti teksta „što ni po aktima Univerziteta u Beogradu ne predstavlja dovoljan osnov za osporavanje originalnosti rada.“

Karapandža kaže da ni ovaj argument komisije nije ispravan, jer je potpuno nevažno koji alati su upotrebljeni: „To bi bilo kao tvrdnja da provalnik nije ukrao nakit iz stana jer ste ga snimili digitalnom kamerom, a digitalne kamere se nigde ne spominju u krivičnom zakonu.“

Dodaje da je on u analizi doktorata Malog pokazao kako su od reči do reči prevedeni veliki delovi teksta doktorske teze o restruktuiranju kompanija u Eritreji. Delovi tog teksta su prevođeni, što nije otkrio softver nego Karapandža čitanjem i upoređivanjem.

Sednica na kojoj je doneta odluka etičke komisije održana je 19.12.2016, a odluku je potpisalo pet članova: dr Milica Bulajić (predsednik), dr Mladen Čudanov, Srđa Bjeladinović, Veroljub Nastić i Miloš Krstanović.

CINS je uputio više poziva FON-u kako bismo dobili komentar dekana Suknovića, ali odgovor do danas nismo dobili.

Siniša Mali je samo jedan od funkcionera čiji su naučni radovi dovođeni u pitanje u proteklih nekoliko godina. CINS je sredinom decembra objavio tekst o tome kako su značajni delovi doktorata Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije, preuzeti od drugih autora, bez citiranja i navođenja originala u literaturi.

CINS, 30.12.2016.

Peščanik.net, 01.01.2017.

Srodni linkovi:

Aleksandar Bošković – Izvinjenje mojim studentkinjama i studentima

Vladimir Ilić – Siniša Mali nije plagijator

PLAGIJATI