Ambasador Alžira u Srbiji uručio je juče ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću oštar kolektivni demarš u ime afričke i arapske grupe država povodom nedavne izjave predsednika LDP-a Čedomira Jovanovića, u kojoj je predstavnike afričkih naroda nazvao “kanibalima”: „Afrička grupa traži od autora ove izjave da je povuče i da se izvini u parlamentu.”

Čedomir Jovanović je prošle nedelje, kritikujući na sednici skupštine stav vlade Srbije o intervenciji u Libiji, rekao da ministar Vuk Jeremić, “umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji.“

Sutradan posle ove izjave, narodna poslanica Vesna Pešić je podnela ostavku na mesto predsednice Političkog saveta LDP-a:

Čedomiru Jovanoviću Predsedniku Liberalno demokratske stranke

Podnosim ostavku da mesto predsednice Političkog saveta Liberalno demokratske partije zbog neslaganja sa izjavom koju je Čedomir Jovanović izneo u Skupštini Srbije, u formi poslaničkog pitanja, 22. marta 2011. Smatram da njegov stav o Libiji i intervenciji zapadnih saveznika nije u skladu sa politikom stranke o integraciji Srbije u EU i NATO. Ne može se prihvatiti tvrdnja da „bi sada da budemo Obamini klovnovi“, a još manje da se predstavnici afričkih zemalja koje je posetio Vuk Jermić nazovu „kanibalima“.

Molim organe stranke da iza ove ostavke ne traže nikakve pozadinske razloge u odnosu na ove koje sam iznela u tekstu ostavke.

Vesna Pešić
U Beogradu, 23. marta 2011.

 
Peščanik.net, 30.03.2011.

Srodni linkovi:

LDP – Čedomir Jovanović povodom ostavke Vesne Pešić

E-novine – Ostavka odraz neslaganja


The following two tabs change content below.

Vesna Pešić, političarka, borkinja za ljudska prava i antiratna aktivistkinja, sociološkinja. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirala na Pravnom, radila u Institutu za društvene nauke i Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, bila profesorka sociologije. Od 70-ih pripada peticionaškom pokretu, 1982. bila zatvarana sa grupom disidenata. 1985. osnivačica Jugoslovenskog helsinškog komiteta. 1989. članica Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu. 1991. članica Evropskog pokreta u Jugoslaviji. 1991. osniva Centar za antiratnu akciju, prvu mirovnu organizaciju u Srbiji. 1992-1999. osnivačica i predsednica Građanskog saveza Srbije (GSS), nastalog ujedinjenjem Republikanskog kluba i Reformske stranke, sukcesora Saveza reformskih snaga Jugoslavije Ante Markovića. 1993-1997. jedna od vođa Koalicije Zajedno (sa Zoranom Đinđićem i Vukom Draškovićem). 2001-2005. ambasadorka SR Jugoslavije, pa SCG u Meksiku. Posle gašenja GSS 2007, njegovim prelaskom u Liberalno-demokratsku partiju (LDP), do 2011. predsednica Političkog saveta LDP-a, kada napušta ovu partiju. Narodna poslanica (1993-1997, 2007-2012).

Latest posts by Vesna Pešić (see all)