Najnoviji bezbednosni incident koji se dogodio Marku Karadžiću, državnom sekretaru Ministarstva za ljudska i manjinska prava, izaziva najdublju zabrinutost svih branitelja ljudskih prava u Srbiji. Zbog okolnosti pod kojima se incident dogodio, očekujemo od državnih organa da otkriju počinioce i bez odlaganja ih privedu pravdi.

U petak 8. Januara 2010. godine u ranim popodnevnim satima, nepoznata lica obila su stan u kome živi Marko Karadžić i izvršila premetačinu u vreme dok je on bio na porodičnom ručku. S obzirom da iz stana nije ništa ukradeno jasno je da se radi o poruci, tj. pretnji koja je na ovaj način upućena državnom sekretaru. Ovakve pretnje se mogu povezati sa njegovim istupima tokom svog mandata, u kojima je jasno govorio u prilog zaštite ljudska prava i slobode svih građana i građanki Srbije. Takođe, Karadžić je u svakoj prilici pozivao na odgovornost svih onih koji šire govor mržnje i nasilje i time postao jedan od predstavnika vlasti koji se najviše zalaže za poštovanje ljudskih prava u svakoj prilici.

Nasilje i pretnje nasiljem su još uvek u Srbiji duboko ukorenjeni, a oni koji ne žele da Srbija bude deo Evrope i evropskog sistema vrednosti očigledno još uvek nekažnjeno primenjuju oprobane kriminalne metode zastrašivanja iz 90-ih u nameri da se obračunavaju sa svojim najnovijim neprijateljima – svima koji promovišu i zastupaju ljudska prava i toleranciju i valjano obavljaju svoj posao za koji su izabrani, kao što je državni sekretar Marko Karadžić.

Podsećamo javnost da ovo nije prvi put da Karadžić bude predmet pretnji i osvete konzervativnih ekstremističkih grupa u Srbiji, kao i da su incidenti i pretnje na plakatima sa njegovim likom u Pančevu tokom 2009. godine veoma ozbiljno shvaćeni od strane čitave međunarodne zajednice, a posebno Evropske komisije koja ih je opisala i u svom izveštaju o napretku Srbije ka Evropskoj uniji.

Pretnje kojima je bio izložen Marko Karadžić u proteklom periodu očigledno nisu ozbiljno shvaćene od strane državnih organa s obzirom da njihovi počinioci još uvek nisu pronađeni i procesuirani. Najnovijim incidentom i obijanjem privatnog stana Marka Karadžića smatramo da je njegova bezbednost dovedena u pitanje. Istovremeno, ukoliko država nije sposobna da garantuje kažnjavanje onih koji prete državnom sekretaru neće biti moguće ni potpuno garantovanje bezbednosti i sigurnosti svih građana i građanki Srbije. Pretnje tokom prikazivanja poslednjeg serijala emisije „Insajder“ na TV B92 to jasno potvrđuju.

Zahtevamo od svih nadležnih institucija i organa da hitno reaguju, procesuiraju ovaj slučaj u skladu sa zakonima, pronađu i sankcionišu počinioce i time ih spreče u nameri da svoje poruke i pretnje sledeći put sprovedu u dela. Istovremeno očekujemo od svih državnih organa i drugih aktera u društvu da ovakve i slične pretnje ne tretiraju kao bezazlene slučajeve, jer Srbija mora postati država u kojoj nema mesta bilo kakvim porukama mržnje i nasilja.

Anti Trafiking Centar
Centar za unapređivanje pravnih studija
Civil Rights Defenders
CHRIS mreža
Gej strejt alijansa
Gejten
Udruženje studenata sa hendikepom
Inicijativa za inkluziju VelikiMali
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

 
Peščanik.net, 11.01.2010.