- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Otvoreno pismo

Javno tužilaštvo je 3. novembra 2009. bacanje dve zapaljene pivske flaše na grčku ambasadu okarakterisalo optužbom iz grupe najtežih zločina, čime šest dokazanih antifašista tereti za, ni manje ni više – međunarodni terorizam.

Policija je 3. i 4. septembra 2009. uhapsila Ivana Vulovića (24), Sanju Dojkić (19), Ivana Savića (25), Ratibora Trivunca (28), Tadeja Kurepu (24) i Nikolu Mitrovića (29) pod sumnjom da su izvršili krivično delo izazivanja opšte opasnosti bacanjem Molotovljevih koktela na zgradu grčke ambasade.

U roku od 24 sata, Republičko tužilaštvo je izmenilo policijsku kvalifikaciju počinjenog dela izazivanja opšte opasnosti u krivično delo međunarodnog terorizma. Došlo je do arbitrarnog tumačenja Krivičnog zakonika i njegove zloupotrebe u dnevno-političke svrhe.

Nužno je ukazati na društveni kontekst već uveliko normalizovanog istorijskog revizionizma, zakonsku rehabilitaciju četničkog pokreta i saradnika nacionalsocijalizma Dragiše Cvetkovića, koji su sa sobom doneli izjednačavanje levih i ultradesnih političkih ideja.

Samo tokom ove godine bili smo svedoci eskalacije nasilja (sa smrtnim ishodom stranog državljanina) i pretnji nasiljem od strane fašističkih grupa i mlake reakcije organa gonjenja, koji su pretnje fizičkom likvidacijom gej populaciji nazivali “polemičkim tonovima”.

Dovedena u situaciju neizbežnosti makar prividnog obračuna sa u sopstvenom okrilju odnegovanim, a sada već metastaziranim nasilničkim desničarskim grupama, država nalazi žrtvenu jagnjad na levici, čije drakonsko kažnjavanje za neuporedivo manje teška dela treba da napravi kvazi balans i državu predstavi kao “pravednu” i “umerenu” između dva podjednako opasna ekstrema.

Živimo u državi u kojoj nema garancije da će neko zbog širenja rasne, verske i nacionalne mržnje biti procesuiran. Pripadnici klerofašističke organizacije Obraz (koja nesmetano deluje od 1993. godine) i Srpskog narodnog pokreta 1389 (koji se domaćoj javnosti predstavlja kao “patriotski”, dok održava bliske kontakte sa ruskim fašističkim organizacijama), nakon višemesečnih pretnji LGBT populaciji, kao i više napada i premlaćivanja njenih pripadnika tokom godina, nisu krivično odgovarali za svoja dela.

Goranu Davidoviću Fireru, vođi nacističke organizacije Nacionalni stroj, dopušteno je da pravni sistem Srbije izvrgne ruglu kada mu je ukinuta presuda na osnovu žalbe da su dokumenta za suđenje pisana latinicom.

Treba takođe podsetiti da je u Krivičnom zakoniku Srbije delo međunarodnog terorizma svrstano zajedno sa genocidom, zločinom protiv čovečnosti, ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva, organizovanjem i podsticanjem na izvršenje genocida i ratnih zločina i agresivnim ratom.

Živimo u državi u kojoj već decenijama vlada nacional-šovinistički diskurs i u kojoj se i dalje vode rasprave o tome da li se u Srebrenici uopšte dogodio genocid ili ne, kao i da li su na Kosovu vršeni masovni ratni zločini.

Spremnost Tužilaštva da okarakteriše bacanje dve zapaljene pivske flaše na isti način kao najstrašnije zločine koje čovečanstvo poznaje predstavlja umanjivanje užasa ovih zločina kao i simptom duboko poremećenog vrednosnog sistema koji je do njih i doveo.

U noći između 23. i 24. oktobra, u Vršcu su privedeni R.K. (17), N.H. (18) i I.F. (19) zbog lepljenja plakata na kojima je pisalo “sloboda uhapšenim anarhistima”.

Protiv ovih mladića pokrenut je krivični postupak koji ih tereti za “ometanje pravde” (po članu 336b KZ) sa zaprećenom kaznom do tri godine zatvora. Ponovo je na delu obračun sa levicom, iako je navodna namera donošenja ove zakonske dopune bila borba protiv desnog ekstremizma.

Smatramo da se plodno tle za podizanje jedne ovakve političke optužnice u uticaju partijskih centara na zakonodavnu i sudsku vlast (na primer preko reizbora sudija koji obavlja Visoki savet pravosuđa, a čije članove bira parlament), a na šta je ukazala i Venecijanska komisija Saveta Evrope kao i Evropska komisija.

Imajući u vidu član 10. Evropske povelje o ljudskim pravima, ne ustežemo se da iznesemo svoje mišljenje da sve ovo upućuje na zaključak da je proces protiv šestoro mladih ljudi po svojoj suštini politički proces. U skladu sa tim zahtevamo odbacivanje besmislene optužnice.

 
Sonja Biserko

Pavel Domonji

Goran Despotović

Borka Pavićević

Aleksej Kišjuhas

Dragomir Olujić

Vladimir Ilić

Sonja Drljević

Vera Marković

Zoran Petakov

Staša Zajović

 
Peščanik.net, 08.12.2009.