Otvoreno pismo Ministarstvu prosvete i Ministarstvu unutrašnjih poslova

Ugroženost prava na bezbednost, slobodu kretanja i prava na obrazovanje Roma u selu Jabuka

 
Poštovani,

Prošlo je više od mesec dana kako je u selu Jabuka došlo do eskaliranja nasilja prema pripadnicima Romske nacionalne manjine kada je grupa meštana Jabuke, pod izgovorom žalosti za izgubljenim životom mladića, danima bez pravovremene reakcije države kamenovala kuće pripadnika romske manjine u tom selu u okolini Pančeva i uništavala imovinu Metodističke crkve. Naime, posle ubistva D.S. (17) iz Jabuke, za koje je osumnjičen B.J. (17) iz tog mesta, počeli su protesti koji su se pretvorili u nasilje i širenje mržnje i netrpeljivosti prema Romima i maloj verskoj zajednici.

Kao rezultat ovog širenja rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima Romske manjine, Romi iz sela Jabuka su već više od mesec dana zatvoreni u svojim kućama zbog straha za sopstvenu bezbednost, te im je ograničena sloboda kretanja.

Kao dokaz povećanom riziku od ponovnih sukoba navodimo činjenicu da su u selu i dalje potrebne i prisutne pojačana snage policije.

Najteži teret ovakve situacije trpe deca iz romskih porodica, a podsećamio Vas da u Jabuci živi 106 romskih porodica, koja ne izlaze iz svojih kuća. Kako se bliži 1. septembar i početak nove školske godine postoji opasnost da će im još jedno od osnovnih i Ustavom zagarantovanih prava, pravo na obrazovanje, takođe biti uskraćeno.

Želimo da Vas podsetimo na Ustavom Republike Srbije zagarantovana prava koja su uskraćena pripadnicima Romske nacionalne manjine u selu Jabuka:

Član 27.

Svako ima pravo na ličnu slobodu i bezbednost. Lišenje slobode dopušteno je samo iz razloga i u postupku koji su predviđeni zakonom.

Član 49.

Zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Član 76.

Pripadnicima nacionalnih manjina jemči se ravnopravnost pred zakonom i jednaka zakonska zaštita.

Zabranjena je bilo kakva diskriminacija zbog pripadnosti nacionalnoj manjini.

Član 39.

Svako ima pravo da se slobodno kreće i nastanjuje u Republici Srbiji, da je napusti i da se u nju vrati.

Član 71.

Svako ima pravo na obrazovanje.

Na žalost u Republici Srbiji ovo nije izolovani slučaj kršenja osnovnih ljudskih prava pripadnika Romske nacionalne manjine. Bili smo svedoci nasilja i netrpeljivosti prema Romima u Zemun Polju, Surčinu, Novom Beogradu, Ovči, Kraljevu i drugim mestima, a koji su bili oštro kritikovani od strane međunarodnih organizacija i brojnih nevladinih organizacija u Srbiji.

Kako je nedavno usvojen set zakona koji regulišu oblast obrazovanja, smatramo da je stvoren zakonski okvir da se sva deca, a naročito deca iz romske manjinske zajednice uključe u sistem obrazovanja.

Stoga, zahtevamo od Vas, kao predstavnika ministarstva da preduzmete konkretne korake kako bi u prvom redu omogućili bezbednost i slobodu kretanja, a time omogućili i nesmetano školovanje romskoj deci.

Takođe, očekujemo da informišete javnost o merama koje ćete sprovesti u ovom mestu u Srbiji, a koji će dovesti do toga da romska deca iz sela Jabuka 1. septembra ipak krenu u školu.

U Beogradu, 26. 07. 2010. godine

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Mreža Žena u crnom
Banatska ženska romska mreža

 
Peščanik.net, 26.07.2010.