Fotografije čitateljki, Biljana Marinković
Fotografije čitateljki, Biljana Marinković

Draga gospođo Merkel, za vaš kažu da niste sujetni, ali sigurno vam nije svejedno šta će jednog dana istorija pisati o vama. Trebalo je da se ugledate na svoga prethodnika: Helmut Kol će ostati upamćen kao otac ujedinjenja Nemačke i Evrope, čovek koji je ukinuo granice. A vas će pamtiti kao kancelarku koja je uništila evropske integracije. Vi uništavate nasleđe Adenauera, de Gola, De Gasperia i Kola. I to sada, kada Nemci u Evropi imaju moć, moram to da naglasim, kao u doba „Trećeg Rajha“. Svašta možete da uradite, a ne činite ništa.

Sećate se kako je, kada je Evropska unija 2003. primila deset novih članica, u Atinskoj deklaraciji pisalo: „Ova unija je simbol naše zajedničke odlučnosti da okončamo vekovne sukobe i zaboravimo granice koje su nas razdvajale“. Danas su nas ponovo sustigli nacionalni resantimani I za to ste vi zaslužni. Grmeli ste 2011: “Ne pristajemo na jednaku raspodelu tereta… Ne možemo da imamo zajedničku valutu, a da su jedni stalno na odmoru dok drugi rade”. Zar tada niste znali koliko Grci vredno rade da bi sastavili kraj sa krajem uprkos teškoj situaciji u njihovoj zemlji? OECD je izneo podatak da je građanin Grčke 2011. radio prosečno 2.039 sati, daleko više od svih ostalih. Američki građanin je radio 1.786 sati godišnje, italijanski 1.772, a u našoj dragoj Nemačkoj, gospođo Merkel, on je radio samo 1.405 sati.

Grčki kolega Cipras vas je obavestio o teškim posledicama politike štednje u njegovoj zemlji. Nominalni BDP je u Grčkoj između 2008. i 2012. pao za 25%. Nezaposlenost je do 2014. porasla sa 7,3 na 26,6 odsto, među mladima čak na 44 odsto. Najteže su pogođeni najranjiviji slojevi društva: najsiromašnija domaćinstva su izgubila gotovo 86 odsto svojih prihoda, a najbogatija samo 20 odsto. Poresko opterećenje stanovništva u donjoj polovini dohotka poraslo je za 337%, a u gornjoj za samo 9%. Nemački ekonomista Gustav Horn objašnjava kako su milioni građana Grčke „ekonomski uništeni zbog stroge i socijalno neumerene politike štednje“. Tražnja u Grčkoj je do te mere smanjena da je oporavak njene ekonomije praktično nemoguć. Vi ste opustošili Grčku, vi lično. Ne čudi me što vas Grci crtaju sa Hitlerovim brkovima.

“Memento moriendum esse – Ne zaboravi da si smrtan“ su reči robova upućene imperatorima u starom Rimu. Kako će se vas sećati? Verovatno će citirati vaše reči: “Usamljena sam, ali baš me briga jer sam u pravu”. Niste iskoristili sastanak sa grčkim premijerom Ciprasom za pomirenje sa grčkim narodom i hitan poziv za buđenje evropske svesti. Tokom svoje političke karijere ste pokazali da znate da se prilagodite svakoj situaciji. Učinite to još jednom, ali ovoga puta za Evropu. Tri puta ste birani za kancelarku. Predsednik SPD-a Sigmar Gabrijel veruje da ćete pobediti i četvrti put. Ali sve to bledi u poređenju sa počasnim mestom u istoriji. Jedno je sigurno – ne možete imati oboje. Ako preuzmete odgovornost za evropsku budućnost, građani Nemačke će vas sigurno smeniti. Pa šta? Bili biste majka evropskog ujedinjena, kao što je Kol otac nemačkog. Bilo bi vam osigurano mesto u evropskom panteonu. Skupite hrabrost i položite temelje Ujedinjenim državama Evrope.

Spiegel, 26.03.2015.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 02.04.2015.

GRČKA KRIZA