Poštovani ministre Šutanovac,

Septembra 2007, nakon sastanka sa porodicama žrtava bombardovanja Televizije Srbije, obećali ste da ćete “učiniti sve što je potrebno” da pomognete “otkrivanju pune istine o pogibiji 16 radnika RTS-a”, jer je Vaše ministarstvo zaključilo kako je najbolje da se “čitav sudski postupak” u vezi s tim zločinom “obnovi”, u svetlu novih dokaza.

Danas, dve godine nakon tog obećanja, i nakon vaše izjave od subote, 25. aprila,  jasno je da Vi zapravo činite isto što i Vaši prethodnici – dajete uglavnom prazna obećanja kako biste dobili na vremenu da i dalje ne činite ništa.

Vaša tvrdnja da je Ministarstvo odbrane “još 2007.” stavilo na svoj sajt “sva relevantna dokumenta” o slučaju RTS nije istinita: sve dokumente o RTS-u koja je ikada i igde objavilo, Ministarstvo odbrane dobilo je od porodica žrtava, a sve ono što porodice nisu same publikovale ili dale tom istom ministarstvu, Vi tvrdite da ne postoji.

Otuda vrlo neozbiljno deluje Vaša tvrdnja kako ćete preduzeti “sve potrebne korake” da te iste dokumente (koja ste dobili od porodica) prosledite sudu.

Vaše službe i Vi, dakle, niste učinili ništa da održite svoje javno obećanje iz septembra 2007, ali kada se sa svojim svedočenjem pojavio potpukovnik Đorović, potvrdivši osnovanost sumnji o namernom žrtvovanju radnika RTS-a, Vi, umesto da pozdravite hrabri gest potpukovnika Đorovića i date mu moralnu podršku u ime ministarstva na čijem ste čelu, Vi se obraćate javnosti i samom potpukovniku sa saopštenjem koje predstavlja tek blago prikriveni vid pretnje tom istom časnom svedoku.

Poštovani ministre! Vi uopšte ne možete da negirate postojanje transkripata presretnutih razgovora, jer ste sami na sajtu ministarstva 2007. objavili dokument koji postojanje tih transkripata potvrđuje!

Reč je o dokumentu zavedenom pod brojem 1114-2/2001, u kojem Sekretarijat Ministarstva odbrane naređuje organima bezbednosti da mu podnesu izveštaje o slučaju RTS, dakle upravo iste one izveštaje o čijem postojanju svedoči potpukovnik Đorović.

Čak i da prihvatimo Vašu tvrdnju da ti transkripti ne postoje, recimo zato što ih je neko u Vašem ministarstvu uništio ili sklonio, a Vi lično, kao ministar, iz nekog razloga to ne možete da priznate, Vi svejedno raspolažete mnogobrojnim drugim dokazima da su radnici RTS-a žrtvovani uz pomoć vojnog vrha.

Po odluci Savezne vlade od 1. jula 1994. (Službeni list broj 54, tačka 5), Televizija Srbije proglašena je za veliki tehnički sistem od interesa za odbranu zemlje, i kao takva, u ratnim uslovima, bila je pod ingerencijom Ministarstva odbrane, tačnije Sektora za civilnu odbranu. Za nadzor sprovođenja naređene mere Savezne vlade o izvršenju Plana odbrane zermlje i obaveznog izmeštanja Televizije na rezervno mesto rada bio je nadležan službenik Ministarstva pukovnik Petar Pajčin. Taj službenik 2002. lažno je svedočio pred sudom, u korist kasnije osuđenog Dragoljuba Milanovića.  

Šta Vas je sprečilo da, evo već dve godine, ne pokrenete pitanje odgovornosti pukovnika Pajčina za pogibiju šesnaestoro radnika RTS-a?

Ministarstvo odbrane nesumnjivo poseduje, ili bi moralo da poseduje, dnevne izveštaje oficira u Ratnoj sali o okolnostima uništavanja objekata RTS-a, zatim procene Generalštaba i samog Ministarstva za Vrhovni savet odbrane o stupnju ugroženosti tih istih objekata nakon najave NATO da Televiziju smatra legitimnim ciljem.

Portparol Ministarstva odbrane, pukovnik Zoran Puhač, aprila 2007. pismom je obavestio porodice žrtava da su Vojska i Ministarstvo tokom rata “najvišim državnim organima ukazivali na verovatnoću… proširenja liste ciljeva… na objekte važnih republičkih institucija i komunikacijskih objekata”. Gde su ti izveštaji, ti potencijalni dokazi?

Isto tvrdi i bivši šef Vojno-bezbednosne agencije, pukovnik Momir Stojanović: “Državni i vojni vrh tačno su znali šta će i kada biti gađano, jer smo ih o tome pravovremeno obaveštavali” (u intervjuu Nedeljnom telegrafu 31. decembra 2003.)   

Javnost Srbije, g. ministre, nema više nikakvog razloga da nelustriranom i nereformisanom Ministarstvu odbrane veruje na golu reč, pogotovu onda kada joj to isto Ministarstvo već godinama servira očigledne neistine.

U ime porodica,

Žanka Stojanović, učiteljica u penziji

 
Peščanik.net, 01.05.2009.